BRD, Rețeaua pentru Natură Urbană și Rețeaua Geoparcurilor din România, împreună într-un parteneriat pentru dezvoltare durabilă și conservare a naturii în România 

0

BRD Groupe Societe Generale, împreună cu Rețeaua pentru Natură Urbană și Rețeaua Geoparcurilor din România își unesc forțele într-un parteneriat strategic pe termen lung, care are drept obiectiv conectarea comunităților rurale și urbane în scopul conservării naturii și dezvoltării durabile, prin rețelele geoparcurilor și ariilor naturale urbane din România.

Prin suportul financiar și strategic acordat de BRD, Rețeaua Geoparcurilor și a ariilor naturale urbane au posibilitatea de a accelera procesul de dezvoltare durabilă în regiunile rurale din jurul geoparcurilor UNESCO și al viitoarelor geoparcuri UNESCO din România, precum și conservarea și integrarea naturii urbane în viața locuitorilor orașelor din Rețeaua pentru Natură Urbană.

Pentru primul an al parteneriatului, obiectivele principale sunt:

  1. Dezvoltarea Olteniei de sub Munte în acord cu criteriile UNESCO pentru avansarea proiectului Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO, printr-o serie de acțiuni concrete privind educația, conservarea patrimoniului, turismul și cultura  
  2. Dezvoltarea Rețelei Geoparcurilor din România și a geoparcurilor. Acestea sunt teritorii de dezvoltare durabilă care pot consolida comunități, pot crește oferta turistică locală și pot conserva și valorifica eficient patrimoniul natural și cultural local
  3. Dezvoltarea Rețelei de Arii Naturale Urbane din România și susținerea păstrării ariilor naturale urbane, fie ele păduri, pajiști ori zone umede, ca spații pentru sănătate, recreere, educație și conservare. Cele 10 orașe în care proiectul deja se desfășoară, sunt: București, Brașov, Piatra Neamț, Iași, Cluj Napoca, Bistrița, Satu Mare, Oradea, Arad și Timișoara.
  4. Desfășurarea unei campanii de comunicare și informare pentru descoperirea, aprecierea și păstrarea naturii și culturii locale.

Aceste obiective vor fi realizate prin activități și proiecte precum: granturi pentru sprijinirea organizațiilor civice și a comunităților locale, evaluarea teritoriilor și a potențialului acestora, realizarea unor strategii de dezvoltare regională și a rețelelor, infrastructură specifică de vizitare și educație, programe pentru tineri, evenimente cu scop de promovare, educație și întărire a parteneriatelor locale.

Deși cele două rețele sunt proiecte ce au funcționat în paralel și vizează zone diferite – rural și urban – ele sunt menite să inspire o mentalitate sănătoasă cu privire la rolul naturii în viața omului, să protejeze patrimoniul natural dar și să îl valorifice în context local pentru a crește calitatea vieții locuitorilor pe cât mai multe planuri. 

Ambele rețele își propun să funcționeze ca mecanisme de scalare a exemplelor de bune practici și a lecțiilor învățate din proces. Ele sunt formate din oameni din toată țara, angajați și voluntari cu specializări diverse, precum: geologie, ecologie, comunicare, educație, medicină, domeniu juridic, antreprenoriat, politici publice și altele, alături de parteneri din sectorul public, privat și non-guvernamental. Toți cei implicați în echipele rețelelor sunt uniți de convingerea că, pe baza naturii bine conservate și valorificate, putem avea un nivel de trai mult mai bun la noi acasă. 

“Salut începerea acestui parteneriat, care are rolul de a uni comunitățile rurale și pe cele urbane, dar și societatea civilă, mediul financiar-bancar și antreprenoriatul local în jurul conservării patrimoniului și a valorificării acestuia în folosul și spre binele oamenilor și comunităților. Numai prin colaborare intersectorială și prin consistență în acțiuni strategice putem transforma România din țara cu cea mai valoroasă biodiversitate din UE în țara care trage și cele mai multe foloase de pe urma conservării acesteia”, a spus Florin Stoican, reprezentantul rețelelor geoparcurilor și ariilor naturale urbane din România.

”Natura ne oferă ceea ce avem nevoie, însă este rolul nostru să o protejăm. Suntem foarte bucuroși să fim parteneri de drum pe termen lung cu profesioniștii dezvoltării durabile și ai conservării naturii din România. Sprijinind dezvoltarea geoparcului aspirant UNESCO ”Oltenia de sub munte” și a celorlalte geoparcuri, precum și dezvoltarea rețelei de arii naturale urbane, credem că mediul natural sănătos are beneficii directe asupra dezvoltării noastre pe toate nivelurile – educațional, civic, economic.  La BRD avem o axă strategică orientată către protejarea mediului și sustenabilitate, care presupune atât finanțări sustenabile, cât și dezvoltarea comunităților locale, sinergii între mediul de afaceri, autorități, comunități rurale și urbane. Suntem conștienți că numai împreună vom reuși”, a spus Flavia Popa, Secretarul General al BRD Groupe Societe Generale.  

Despre Oltenia de sub Munte – Geoparc aspirant UNESCO (https://discover-oltenia.ro/): Este un proiect al Asociației Kogayon (http://kogayon.ro/ro/) la care s-a ajuns după peste 20 de ani de muncă în zonă. A început cu înființarea Parcului Național Buila-Vânturarița, în 2004 și a continuat cu proiecte de dezvoltare a regiunii, prin investiții în cercetare, promovare, educație, infrastructură și dezvoltare locală, alături de mulți parteneri și de comunitatea locală. Are ca scop dezvoltarea regiunii, situată între Horezu și Băile Olănești prin trism responsabil. 

Despre Rețeaua Geoparcurilor din România: Este rețeaua geoparcurilor UNESCO și a geoparcurilor aspirante UNESCO din România, vizează teritorii de mii de hectare ce înglobează atât așezări rurale cât și urbane și are ca scop dezvoltarea și extinderea conceptului de geoparc UNESCO în România, ca un model viabil de dezvoltare durabilă a teritoriilor. Cuprinde în acest moment 6 teritorii, adică două geoparcuri UNESCO, două teritorii aspirante la același statut și alte doua proiecte de geoparc în stadiu incipient:

– Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului (https://www.hateggeoparc.ro/new/)

– Geoparcul Internațional UNESCO Ținutul Buzăului (https://tinutulbuzaului.org/)

– Geoparcul aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte (https://www.facebook.com/GeoparcOlteniaDeSubMunte) și 

– Geoparcul aspirant UNESCO Carpaterra (Nordul județului Brașov) (https://www.facebook.com/Carpaterra). 

– Geoparcula spirant UNESCO Dobrogea Chimerică și geoparcul aspirant UNESCO Munții Gutâi, inițiative în fază incipientă.

Despre Rețeaua pentru Natură Urbană (https://www.facebook.com/ReteauaPentruNaturaUrbana/): este o coaliție de 15 organizații care a pornit de la exemplul înființării Parcului Natural Văcărești, o mișcare ce a stârnit în mod organic interes din partea multor oameni, atât din România dar și din afara țării, pentru a proteja zone de natură neglijate și nevalorificate din diverse orașe. Coaliția și-a propus să creeze o rețea națională de arii naturale urbane începând din 2021 iar în momentul de față există 23 propuneri de astfel de zone, documentate și promovate de către organizațiile rețelei și susținute de autorități publice locale, organizații non-guvernamentale și cetățeni din 10 mari orașe ale țării. Coaliția își propune extinderea rețelei cu cel puțin câte o arie naturală urbană în fiecare reședință de județ, până în 2030.

Despre BRD Groupe Société Générale:

BRD Groupe Société Générale este unul dintre liderii pieței bancare din România. Banca operează o rețea de 441 de unități și are active totale în valoare de 74,5 mld. lei (la 30 iunie 2023). BRD deține o poziție de lider pe piața de retail, este un jucător de top pe piața de corporate banking și liderul pieței românești de factoring. Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Scoala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre modul în care tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.