Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes din București au onoarea de a comunica că Fundația Prințesa Asturiei a acordat Premiul Prințesa Asturiei pentru Literatură 2024 scriitoarei românce Ana Blandiana

0

ANA BLANDIANA, PREMIUL PRINȚESA ASTURIEI PENTRU LITERATURĂ 

Poeta română Ana Blandiana a primit Premiul Prințesa Asturiei pentru Literatură pentru  anul 2024, după cum a anunțat astăzi juriul însărcinat cu decernarea acestui premiu. 

Juriul acestui premiu – convocat de Fundația Prințesa de Asturias – a fost prezidat de  Santiago Muñoz Machado și compus din Xosé Ballesteros Rey, Xuan Bello Fernández,  Blanca Berasátegui Garaizábal, Gonzalo Celorio Blasco, Jesús García Calero, Pablo Gil  Cuevas, Francisco Goyanes Martínez, Lola Larumbe Doral, Aurora Luque Ortiz, Inés  Martín Rodrigo, Juan Mayorga Ruano, Carmen Millán Grajales, José María Pou Serra,  Ana Santos Aramburo, Irene Vallejo Moreu, Juan Villoro Ruiz și Fernando Rodríguez  Lafuente (în calitate de secretar interimar). 

Această candidatură a fost înaintată de Ricardo Rivero Ortega, fost rector al Universității  din Salamanca, instituție care a primit în 1986 Premiul Prințesei Asturiei pentru  cooperare internațională. 

Otilia Valeria Coman, pe pseudonimul Ana Blandiana (Timișoara, România, 25 martie  1942), poetă, eseistă și politiciană, a publicat prima sa carte de poezii, Persoana întâia  plural, în 1964, și a cunoscut succesul de public cu Călcâiul vulnerabil (1966) și A treia  taină (1969). A lucrat la revistele Viața Studențească și Amfiteatru -unde a publicat  câteva poezii devenite icoane ale luptei împotriva dictaturii comuniste-și ca bibliotecară  la Institutul de Arte Plastice din București. Fiică a unui „dușman al poporului”, i s-a interzis să studieze la universitate după apariția primei sale poezii într-o revistă, în 1959.  A început să scrie poezie de protest la sfârșitul anilor ’80. După revoluția din 1989, s-a  lansat în politică, cu o campanie care promova eliminarea moștenirii comuniste și  crearea unei societăți deschise. Președinte de onoare al PEN România, este membră a  Academiei Europene de Poezie, a Academiei de Poezie Mallarmé, a Academiei Mondiale  de Poezie (UNESCO) și a Uniunii Scriitorilor din România. Din 1994, este membru fondator și președinte al Fundației Alianța Civică, o mișcare apolitică al cărei scop este  de a atenua consecințele a peste cincizeci de ani de comunism în țară. 

Autoare cult în întreaga Europă, s-a spus că opera Blandianei reflectă o cunoaștere  profundă a spiritului românesc într-o perioadă istorică de opresiune, stabilind speranța  și înfrângerea ca linii directoare ale demersului său literar.Cunoscută pentru poezia sa  anticomunistă, Blandiana s-a remarcat prin forma sa sublimă de rebeliune care a  determinat-o să trăiască mulți ani în exil în propia țară. 

Pe lângă cele menționate mai sus, printre lucrările sale se numără 50 de poeme [50 Poems, 1970], Octombrie, noiembrie, decembrie [October, November, December, 1972], Întâmplări din grădina mea [Occurrences in My Garden, 1980], Ora de nisip [The  Hour of Sand, 1984], Întâmplări de pe strada mea [Occurrences on My Street, 1988],  Arhitectura valurilor [The Architecture of Waves, 1990], 100 de poeme [100 Poems,  1991], În dimineața de după moarte [On the Morning After Dying, 1996], La cules îngeri  [Angel Gathering, 1997], Cartea albă a lui Arpagic [Arpagic’s White Book, 1998], Soarele  de apoi [The Sun of Hereafter, 2000], Poeme (1964-2004) [Poems (1964-2004)], 2005],  A fi sau a privi [To Be or to Seek, 2005], Patria mea A4 [My Native Land A4, 2010] și  Variațiuni pe o temă data [Variations on a Given Theme, 2018]. 

Este, de asemenea, autoare de eseuri, ediții de povestiri fantastice și două romane. Traduse în peste douăzeci de limbi, următoarele lucrări ale sale au fost publicate în limba  engleză: The Hour of Sand (1990), My Native Land A4 (2015), The Sun of Hereafter Ebb  of the Senses (2018) și Five Books (2022). S-a spus despre poezia ei că este o căutare  constantă, conținută, permanența efemerului care lasă mărturie despre credința în sine  și în poporul ei. Proza ei a fost comparată cu cea a lui Poe, Hoffman, Kafka, Borges, Cortázar și Eliade. Criticii au subliniat, de asemenea, că Blandiana simbolizează  conștiința și mărturia timpului său, opoziția emblematică față de regim și lupta împotriva  cenzurii. De asemenea, ei subliniază că vocea ei oferă o reflecție asupra creației artistice  și a condiției umane, asupra inocenței, declinului, morții și supraviețuirii, asupra iubirii  și responsabilității în fața terorii istoriei și a nevoii de a lăsa mărturie despre ceea ce s-a  trăit. 

Deținătoare a Premiului de Poezie 1969 acordat de Uniunea Scriitorilor din România, a  mai primit, printre alte distincții, Premiul de Poezie al Academiei Române, Premiul  Internațional Gottfried von Herder al Universității din Viena (1982), Premiul Național de  Poezie (1997), Premiul Opera Omnia (2001), Premiul Internațional Vilenica (2002) și  Premiul Poetul European al Libertății în 2016, pe lângă Legiunea de Onoare Franceză.  Deține diplome de onoare de la Universitatea din Salamanca (Premiul Prințului de  Asturias pentru cooperare internațională în 1986) și de la Universitatea din Sofia, printre  altele. 

După cum se precizează în statutul fundației, Premiile Prințesa de Asturias au ca scop  recompensarea „activității științifice, tehnice, culturale, sociale și umanitare desfășurate  la nivel internațional de către persoane, instituții sau grupuri de persoane sau instituții”.  În conformitate cu aceste principii, Premiul Prințesa de Asturia pentru Literatură este  conferit ca recunoaștere a „muncii de încurajare și de promovare a creației literare în  toate genurile sale”. 

În acest an, pentru Premiul pentru Literatură au fost depuse 38 de candidaturi, cuprinzând 21 de naționalități diferite. 

Acesta este cel de-al cincilea dintre cele opt Premii ale Prințesei de Asturia care vor fi  acordate în cel de-al patruzeci și patrulea an. Anterior, Premiul Prințesa de Asturias  pentru Arte a fost acordat cântărețului și compozitorului Joan Manuel Serrat, Premiul  pentru Comunicare și Științe Umaniste a fost acordat caricaturistei, regizoarei și  pictoriței franco-iraniene Marjane Satrapi, Premiul pentru Sport a fost acordat  jucătoarei de badminton Carolina Marin, iar Premiul pentru Științe Sociale a fost acordat  academicianului și eseistului Canadian Michael Ignatieff. Premiile corespunzătoare pentru Cooperare Internațională, Cercetare Tehnică și Științifică și Concordanță vor fi  anunțate în următoarele săptămâni (în ordinea precedentă). 

Așa cum este de obicei, decernarea Premiilor Prințesa de Asturias va avea loc în luna  octombrie, în cadrul unei ceremonii solemne prezidate de Majestățile Lor Regele și  Regina, însoțiți de Altețele Lor Regale Leonor, Prințesa de Asturias, și Infanta Sofia a  Spaniei. 

Fiecare Premiu Prințesa de Asturias cuprinde o sculptură Joan Miró care simbolizează  Premiul, o diplomă, o insignă și un premiu în bani în valoare de cincizeci de mii de euro. 

COMUNICAT DE PRESĂ DISPONIBIL LA: http://www.fpa.es/en 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.