Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Timișoara, pol de creștere în domeniul economiei sociale și solidare

0

În data de 19 mai 2021, Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și mai mulți parteneri locali au organizat conferința Timișoara: teritoriu de inovare în domeniul economiei sociale și solidare.

În contextul situației socio-economice dificile creată de pandemia de COVID 19, Timișoara cunoaște totuși o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale. În ultimele luni au fost înregistrate peste 25 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție în județul Timiș, lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate și pentru a pilota modele noi de afaceri sociale. Întreprinderile sociale sunt organizații care urmăresc o misiune socială și folosesc un instrumentar economic pentru a soluționa probleme sociale, construind încredere și legături sociale, acolo unde aceasta s-au distrus.

Evenimentul de miercuri s-a bucurat de participarea a numeroși reprezentanți ai sectorului regional de economie socială, dar și ai principalelor instituții publice și ai sistemului de învățământ. Astfel, au participat peste 35 de reprezentanți ai întreprinderilor sociale și ai organizațiilor de suport, reprezentanți ai sectorului de învățământ public, Consiliului Județean Timiș și ai Primăriei Timișoara. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș, organizație cu rol de autorizare și monitorizare a întreprinderilor sociale, a fost reprezentantă prin domnul director executiv, Miclău Marcel și prin responsabilul Compartimentului pentru Economie Socială, domnul Tătaru Marian.

Principala concluzie a dezbaterilor a fost necesitatea unei rețele locale de economie socială, precum și disponibilitatea actorilor din economia socială și a autorităților publice de a colabora, un liant extrem de important pentru dezvoltarea sectorului.

Principalele rezultate ale întâlnirii:

  • Înființarea la nivel local a unei rețele informale a întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție, care să desfășoare acțiuni comune pentru dezvoltarea sectorului, să asigure o platformă de transfer de bune practici între întreprinderile sociale cu experiență și cele nou înființate, precum și promovarea economiei sociale în rândul comunității locale;

  • Promovarea achizițiilor publice responsabile și a achizițiilor rezervate, ca formă de susținere a sectorului de către administrația publică locală și județeană;

  • Dezvoltarea unor programe educaționale, în parteneriat cu Universitatea de Vest, licee, școli profesionale și tehnice, în vederea promovării economiei sociale în rândul tinerilor.

În contextul Planului de redresare pentru Europa după criza provocată de pandemie, asumăm necesitatea de a face tranziția spre o economie verde, sustenabilă, circulară și rezilientă. Această trecere trebuie să se realizeze în mod incluziv, pentru a nu lăsa pe nimeni în urmă. Suntem conștienți că sunt necesare un set de competențe și abilități noi în rândul angajaților. Sistemul de educație trebuie să integreze aceste caracteristici sistemice pentru a răspunde unor nevoi complexe din piața muncii. Cu atât mai prioritară este includerea Economiei Sociale în programa educațională. Tinerii trebuie să aibă șansa de a cunoaște aceste modele sustenabile de afaceri, orientate către o misiune socială. Solidaritatea și responsabilitatea nu se nasc spontan, sunt valori care se cer exersate și cultivate cu grijă la toate nivelurile societății”, a declarat Mihaela Vețan, președinta Asociației CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului Social and Solidarity Economy in Europe: affirming a new paradigm through IVET curricula innovation, cofinanțat prin programului Erasmus+.

Parteneri locali: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești (ASAT), Asociația Specialiștilor și Practicienilor din domeniul economiei sociale, Asociația Casa Plai (Ambasada), Asociația ECOSENS (Reciproc), Fundația Bethany, OilRigt, Universitatea de Vest Timișoara.

Informații privind sectorului economiei sociale:

Economia socială și solidară se caracterizează printr-o diversitate de experiențe sociale și orientate către comunitate1, fiind influențată de istoria locală, cultură și realitățile politice / economice. Sub umbrela “economiei sociale”, Comisia Europeană recunoaște acum două milioane de întreprinderi din economia socială, reprezentând 10% din toate întreprinderile din Uniunea Europeană (UE) și, prin urmare, susține această mișcare a „întreprinderilor tradiționale din economia socială [destinate]să servească membrii și să nu obțină o rentabilitate a investiției, așa cum fac societățile de capital tradiționale […], în conformitate cu principiul solidarității și reciprocității, și să își gestioneze afacerea pe baza principiului “un om, un vot”2

În România, există astăzi 1837 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție înregistrate la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă.

La sfârșitul lunii martie 2021, în județul Timiș au fost înregistrate un număr de 28 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție. Dintre acestea, 12 sunt înregistrate în mediul rural. Dintre întreprinderile sociale înregistrate în mediul urban, majoritatea își desfășoară activitatea în Timișoara.

Domeniile de activitate în care putem regăsi aceste întreprinderi sociale sunt foarte diverse, dintre care amintim: asistență socială, alimentație publică, cultură, consum responsabil, economie circulară, activități educaționale și de petrecere a timpului liber, lanțuri scurte de distribuție alimentară (parteneriate urban-rural de agricultură susținută de comunitate), activități de întreținere peisagistică ș.a.

1 Asociații de ajutor reciproc, sindicatele muncitorilor, asociațiile din sectorul artistic și cultural, inițiative pentru protecția climei și a mediului, agricultură comunitară, conviețuire, ajutor pentru migranți etc.

2Comisia Europeană pentru Economia Socială în Europa: http://ec.europa.eu/growth/sectors/social-economy_en 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.