Succes binemeritat al expoziției Victor Brauner

0

Seria de evenimente din cadrul „Timișoara 2023: Capitală Europeană a  Culturii” din prima parte a anului 2023 a fost încununată de succesul expoziției Victor Brauner: Invenții și Magie 

Pe 28 mai a avut loc finisajul expoziției-eveniment „Victor  Brauner: Invenții și magie”, care s-a bucurat de un interes extraordinar din  partea publicului din România și de peste hotare, peste 26.000 de persoane  vizitând retrospectiva dedicată lui Victor Brauner. Expoziția a fost mediatizată  intens în presa națională, dar a avut și puternice ecouri internaționale, regăsindu-se în paginile prestigioaselor publicații, precum: Der Standard (Austria),  Artshebdomédias (Franța), InterwievFrancophone (Franța), Tagesspiegel  (Germania), Artportal (Ungaria), Nyugati Jelen (Ungaria), IlGiornalleDell`Arte (Italia), La Jornada (Mexic), Dans (Serbia), ArtsandCollections (Marea Britanie), Art  Daily (SUA), Le Figaro (Franța), Le Monde (Franța), le Quotidien de l`Art (Franța),  FAZ (Germania), La Republica (Italia), La Stampa (Italia), La Vanguardia (Spania),  Apollo Magazine (Marea Britanie), The Burlington Magazine (Marea Britanie), La  LibreBélgique (Belgia) etc. 

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și Magie”, organizată la Muzeul Național de Artă  din Timișoara, a atras un număr record de vizitatori, peste 26.000 de persoane. Doar  cu ocazia vernisajului, 6.000 de persoane au trecut pragul expoziției, iar 3.000 de  iubitori de artă au venit la Muzeul Național de Artă din Timișoara pentru a admira  această expoziție-eveniment, cu ocazia Zilei Mondiale a Muzeelor, care a avut loc  în luna mai.  

Succesul expoziției Victor Brauner a relevat potențialul cultural al județului  nostru și ne-a confirmat încă o dată importanța investițiilor în infrastructura care  susține acest domeniu. Suntem bucuroși că am reușit să punem Timișoara pe  harta culturală a Europei și că alocarea resurselor consistente pentru pregătirea acestei expoziții s-a dovedit o alegere inspirată. Sunt convins că  vom avea succes și cu evenimentul fanion al Capitalei Europene a Culturii,  expoziția ,,Brâncuși: surse românești și perspective universale”, de la Muzeul  Național de Artă Timișoara, urmărind, în felul acesta, să facem din Timișoara  – Capitala Artelor Vizuale din România”, a spus Alin Nica, președintele  Consiliului Județean Timiș. 

Expoziția „Victor Brauner: Invenții și magie” a fost un eveniment finanțat de  Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă Timișoara, co organizat de Centrul Pompidou Paris, Fundația Art Encounters și Institutul  Francez din România. Evenimentul a beneficiat de un împrumut excepțional de  la Centrul Pompidou, Paris, (40 de lucrări), alături de lucrări din colecțiile  muzeelor Saint-Étienne Métropole (MAMC+), Musée Cantini Marseilles și ale  altor muzee din România sau din colecții private și din străinătate. Această  retrospectivă prezintă astfel întreaga carieră a artistului, din anii 1920 până în anii  1960, și creația sa în diverse spectre artistice (pictură, desen, obiect, sculptură). 

„Ca manager al MNArT, ca profesionist și ca simplu cetățean al Capitalei  Europene a Culturii sunt copleșit de marea ocazie de a găzdui o expoziție de  o asemenea anvergură. Iubitorii de artă ai Timișoarei și nu numai au trăit acest  eveniment ca pe o curajoasă provocare și ca pe o experiență menită să  contribuie la o cunoaștere aprofundată a evoluției curentului suprarealist.  Numărul mare de vizitatori al expoziției demonstrează o dorință de descifrare  a unei arte al cărei autor este prezent în muzeele și colecțiile din întreaga  lume”, a spus Filip Petcu, directorul Muzeului de Artă din Timișoara. 

Expoziția-eveniment a fost susținută de un catalog în limba română și engleză, ce  curprinde lucrări academice ale specialiștilor români și străini – Camille Morando,  Cătălin Davidescu, Catherine Hansen, Radu Stern, Bernard Blistène, Irina Cărăbaș,  Andreea Foanene, Diana Marincu, o biografie Victor Brauner și fotografii vechi, selectate de curatorul Camille Morando. Catalogul este disponibil în rețelele de  librării: Cărturești, Humanitas. Librarium, La Două Bufnițe și Kyralinaeste. 

„Pe 28 mai am avut finisajul uneia din cele mai spectaculoase retrospective  organizate în România, o expoziție-manifest, pentru că a adus în atenția  publicului românesc opera lui Victor Brauner, un artist extrem de relevant  pentru evoluția suprarealismului global. A fost un efort colectiv, care a implicat  Centrul Pompidou, Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art  Encounters și Institutul Francez, alături de susținerea generoasă a Consiliului  Județean Timiș și a altor parteneri privați. După 3 luni de la debutul acestui  mare eveniment, putem spune că au trecut pragul MNArT circa 26.385  persoane, iar expoziția a fost reflectată la superlativ în numeroase publicații  din Austria, Franța, Germania, Italia, Statele Unite, Mexic, Marea Britanie,  Belgia, Spania, Ungaria, Serbia și, desigur, România. Sunt deosebit de  mândru și fericit că am reușit astfel să democratizăm accesul și înțelegerea  artei lui Victor Brauner, că am putut s-o avem din nou alături de noi, la  închiderea retrospectivei, pe Camille Morando, o curatoare de excepție și cea  care s-a îngrijit de apariția splendidului Catalog Victor Brauner”, a declarat  Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters. 

Prin cea mai importantă retrospectivă Victor Brauner din Europa de Est, organizată  în premieră în România, atenția întregului mapamond, iubitor de artă, s-a focusat  pe seria de evenimente care vor marca „Timișoara 2023 – Capitala Europeană a  Culturii”. Acest omagiu adus pictorului suprarealist născut la Piatra Neamț a adus  laolaltă o bună parte dintre lucrările sale din perioada 1920–1960. Camille Morando,  curatoarea expoziției, a selectat în jur de 100 de picturi, desene, sculpturi, ilustrații  de carte și documente care au reușit să ofere o perspectivă clară asupra creației și vieții lui Victor Brauner, asupra universului său academic, care combină fin umorul  cu introspecția, ludicul cu misterul. 

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul programului cultural  Timișoara–Capitală Europeană a Culturii 2023 este expoziția „Brâncuși: Surse  românești & perspective universale”, curatoriată de Doïna Lemny. Aceasta va reuni 

lucrări emblematice ale artistului, atât din perioada de tinerețe, cât și din anii de  maturitate, creionând astfel traiectoria care a impus lucrările lui Brâncuși în  patrimoniul universal. Este primul eveniment de o astfel de anvergură, în ultimii 50  de ani, în România. 

Muzeul Național de Artă Timișoara

Muzeul Național de Artă Timișoara oferă o perspectivă largă asupra moștenirii Banatului din ultimele  două sute de ani, ca urmare a confluenței tradiției balcanice post-bizantine și limbajul inovator al artei  baroc europene adus în regiune de Reforma Catolică.Muzeul joacă un rol central în Programul  Cultural Timișoara 2023–Capitală Europeană a Culturii prin găzduirea a două expoziții marcante:  prima retrospectivă dedicată pictorului suprarealist Victor Brauner și cea de-a doua mare expoziție,  dedicată lui Constantin Brâncuși. Aceste expoziții vor fi găzduite de muzeu în parteneriat cu  prestigioase muzee europene precum Centrul Georges Pompidou (Franța), Galeria Tate (Marea  Britanie), dar și cu instituții culturale naționale importante, precum Fundația Art Encounters și  Institutul Francez. 

Fundația Art Encounters

Fundația Art Encounters, promotor și organizator al Bienalei Art Encounters, funcționează din 2015  ca inițiativă culturală privată, având ca scop facilitarea și sprijinirea artei contemporane din România.  Misiunea sa este de a promova dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, oferind un model  instituțional adaptat nevoilor contextului local, dar implicat în mod egal într-o contribuție substanțială  la scena artistică internațională. 

Institutul Francez din România

Aflat sub tutela Ministerului pentru afaceri europene și externe (Ministère de l’Europe et des  affairesétrangères), Institutul Francez din România (IFR) aparține rețelei culturale franceze în  străinătate. Misiunea IFR este promovarea cooperării culturale, lingvistice și universitare, cooperarea  cu instituții și cu reprezentanți ai societății civile. Institutul are, pe lângă sediul de la București, trei  filiale, la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, și îndeplinește, de asemenea, misiunile Serviciului de  Cooperare și Acțiune Culturală (Service de Coopération et d’Action Culturelle) ale Ambasadei  Franței. 

Activitățile sale sunt structurate pe trei axe principale: promovarea limbii franceze în școli, universități  și în medii profesionale; difuzarea culturii și creației artistice franceze și susținerea dezvoltării  cooperării franco-române.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.