Publicația „Timișoara 2023 la nesfârșit. Călătoria continuă” disponibilă online pe site-ul Centrului de Proiecte

0

Reflecții, valorizare, activare, mobilizare: Publicația „Timișoara 2023 la nesfârșit. Călătoria continuă” disponibilă online pe site-ul Centrului de Proiecte.

Un parcurs cu o durată de peste 10 ani, din momentul scrierii dosarului de candidatură și până în momentul de start al anului cultural Timișoara 2023, un model de guvernanță unic, peste 1.100 de organizații naționale și internaționale care au implementat proiecte, peste 2.000 de evenimente în anul 2023, cu mai mult de 1,5 milioane de participanți, peste 3.000 de voluntari care au fost prezenți în toate colțurile orașului timp de un an de zile și peste 14 milioane de vizite pe parcursul anului 2023, în zona centrală a Timișoarei. 

Acestea sunt doar o parte dintre datele și atributele unice ale Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, consemnate de Centrul de Proiecte Timișoara, prin Echipa Curatorială Timișoara 2023 și Consiliul de Coordonare, într-o publicație despre programul cultural – vector constant al schimbării,  celebrare a libertății de exprimare artistică și a diversității culturale, care a schimbat pentru totdeauna parcursul orașului de pe Bega.

„2023 a fost anul în care Timișoara a schimbat prin cultură percepția despre România. Am reușit să le arătăm celor care ne-au vizitat sau care au intrat în contact cu programele culturale pe care le-am avut în alte orașe, cât de mult diferă prejudecățile lor de realitățile noastre. Timișoara este un oraș european. Anul 2023 este parte a strategiei noastre de a crește calitatea vieții în Timișoara, prin cultură. Este miza noastră de a arăta că atunci când investești în cultură aduci prosperitate comunității întregi. Le mulțumesc tuturor celor prin al căror efort, Timișoara a redevenit un reper important pe harta culturală a Europei și a lumii”,  Dominic Fritz, Primarul Municipiului TImișoara

Publicația „Timișoara 2023 la nesfârșit. Călătoria continuă”, editată de Centrul de Proiecte Timișoara, poate fi consultată online, începând de astăzi, pe site-ul CdP Timișoara. 

Documentul spune povestea călătoriei transformaționale pe care Timișoara o parcurge, din momentul în care a devenit Capitală Europeană a Culturii, prin prisma celor implicați în dezvoltarea strategică și implementarea programului cultural, respectiv Echipa Curatorială Timișoara 2023 găzduită de Centrul de Proiecte și Consiliului de Coordonare al Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. 

Alături de aceștia, câteva sute de specialiști din echipele Primăriei Municipiului Timișoara, Centrului de Proiecte Timișoara, Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Ministerului Culturii și Asociației Timișoara 2023, dar și echipele celor peste 1.100 de organizații implicate activ în derularea proiectelor, au avut un rol esențial în succesul Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. 

„Munca de a colecta date despre rezultatele și impactul Programului Timișoara 2023 este în acest an esențială, pentru a înțelege beneficiile și efectele asupra orașului și pentru a fundamenta un plan de măsuri de valorificare și consolidare a Moștenirii acestuia. De asemenea, datele și concluziile la care vom ajunge, vor fi o sursă de învățare pentru orice alt proiect complet multianual al unui oraș din România care dorește să pună cultura în centrul dezvoltării sale durabile. Vom comunica rezultatele studiilor care se află acum în desfășurare la finalul acestui an, atunci când Municipiul Timișoara ca trimite și către Comisia Europeană raportul de autoevaluare al implementării Programului Timișoara 2023.” – Raluca Iacob, Coordonatoare Power Station și monitorizare-evaluare rezultate și impact

Din momentul în care Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC), orașul a început o călătorie pentru a-și scrie un destin contemporan și pentru a juca din nou un rol principal în regiune, de data aceasta prin cultură. Drumul a presupus o transformare dinamică impulsionată de un context nu întotdeauna favorabil din punct de vedere politic, social sau economic. Programul cultural nu a fost doar suma proiectelor și evenimentelor culturale găzduite în anul 2023: dar mai ales este în primul rând rezultatul eforturilor și viziunii a sute de profesioniști care au participat la elaborarea unui dosar de candidatură convingător și competitiv și a altor mii care au contribuit la implementarea acestui program vizionar. Principiile care au ghidat acest traseu spre o destinație de succes au fost reziliența, flexibilitatea, capacitatea de adaptare, reimaginare a prezentului, privire critică și restaurare.

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara este o instituție publică aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara. Facilitează accesul comunității la resurse și finanțează, din bugetul local al orașului, proiecte în cultură, educație, tineret, implicare civică, sport și mediu care dau viață unui un oraș creativ, dinamic și incluziv. Centrul de Proiecte funcționează ca organism de implementare al Municipiului Timișoara pentru Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.