One World Romania invită adolescenții din Timișoara în Juriul Liceenilor

0

La 10 ani de la prima ediție One World Romania care a inclus un premiu acordat de liceeni, programul Juriul Liceenilor se desfășoară toamna aceasta pentru prima dată în afara Bucureștiului, între 2 – 5 noiembrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania la Timișoara.

Adolescenții cu vârsta între 14 și 19 ani care studiază la un liceu din Timișoara pot fi parte din juriul care deliberează și alege un film câștigător din programul festivalului. Timp de 4 zile, împreună cu Ionuț Mareș (critic de film) și Adina Baya (jurnalistă & copywriter), participanții selectați vor discuta şi deprinde noțiuni care țin de drepturile omului, educație media și film documentar. Atelierul este organizat în parteneriat cu festivalul Ceau, Cinema!.

Pe parcursul atelierului liceenii vor participa în timpul zilei la întâlniri de lucru și discuții cu ceilalți colegi din juriu și cei doi tutori, iar serile vor participa la proiecțiile organizate în cadrul festivalului la Cinema Victoria. În total, adolescenții vor viziona și dezbate 5 filme din programul festivalului, pentru ca apoi, pe 5 noiembrie, să aleagă un film câștigător, care va fi anunțat în cadrul proiecției de închidere One World Romania la Timișoara.

Înscrierile sunt deschise până pe 13 octombrie și se realizează prin completarea unui formular: https://forms.gle/NmCkDrDGQhjGAegz9. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație, vă rugăm să ne scrieți pe adresa atelier@oneworld.ro.

Tutori:

Ionuț Mareș este jurnalist și critic de film și scrie pentru reviste online precum Films in Frame și Ziarul Metropolis. Colaborează de asemenea ca selecționer sau moderator de discuții cu mai multe festivaluri de film din România. A fost critic invitat în cadrul programelor de educaţie cinematografică Education à l’image şi CinEd.

Adina Baya este lector în Științe ale Comunicării la Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat ca jurnalist, copywriter, trainer și cercetător în domeniul comunicării mediatice. Are un interes aparte pentru înțelegerea felului în care funcționează limbajul audiovizual, cu aplicații în special în cinematografie. E cinefilă pasionată și interesată de explorarea critică a multiplelor posibilități de interpretare pe care le propune un film. Scrie de peste două decenii cronică de film în presa culturală timișoreană și a publicat câteva colecții de cronici. Ultima, publicată în calitate de co-autor, e din 2022 și se cheamă Povești regândite: De la carte la film

*****

Juriul Liceenilor Timișoara face parte dintr-o serie mai amplă de programe pe care One World Romania le organizează în această toamnă. Trei orașe vor găzdui ateliere de film documentar pentru adolescenți și ediții locale ale festivalului de film documentar și drepturile omului, cu proiecții și dezbateri: Oradea (6 – 8 octombrie), Brașov (13 – 15 octombrie) și Timișoara (2 – 5 noiembrie).

*****

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

FESTIVAL PARTENER

Ceau, Cinema!

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Comisia Europeană, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Cinema Victoria Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara, Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, Institutul Italian de Cultură

PARTENERI MEDIA NAȚIONALI

Radio România Cultural, Libertatea, Agerpres, Zile și Nopți, Scena9, LiterNet, All about Romanian Cinema

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania. Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Ceau, Cinema! este un festival de film dedicat cinematografiei europene și care are loc în mod tradițional la mijlocul lunii iulie la Timișoara. Festivalul a început în 2014, cu o ediție-pilot, iar de atunci a devenit un reper pe agenda culturală a orașului. De asemenea, festivalul organizează ateliere, dezbateri, masterclass-uri, întâlniri cu cineaști, expoziții, lansări de carte. Festivalul este organizat de Asociația Pelicula Culturală și a fost fondat împreună cu Asociația Marele Ecran.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.