Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Institutul Francez din Timisoara creeaza un eveniment ce invita la reflectie: Noaptea Filosofiei

0

Institutul Francez din Timisoara va provoaca, pe 25 iunie, la o noapte de reflectie dupa aceasta perioada dezechilibranta prin care am trecut cu totii. Noaptea Filosofiei – un eveniment de amploare internationala, care a cunoscut un enorm succes la Paris, Londra, Berlin sau New York – ajunge astfel pentru prima oara si in Romania, in viitoarea Capitala Europeana a Culturii 2023.

Initiativa ii apartine noii directoare a Institutului Francez din Timisoara, Tilla Rudel, care a organizat anterior cinci editii ale evenimentului la Tel Aviv. „Scopul este de a arata filosofia intr-o alta lumina – noaptea.” De aceea, intregul eveniment este gandit ca un parcurs nocturn, filosofic si festiv, care porneste de la Institutul Francez spre alte trei locatii din oras: Faber, La Doua Bufnite si Facultatea de Arte, unde, cu participarea extraordinara a unor filosofi si intelectuali din Romania, Franta, Belgia si Germania, se vor desfasura dezbateri, conferinte, proiectii, spectacole si performance-uri. Printre cei peste 30 de invitati selectati de curatorii evenimentului – Joseph Cohen, Raphael Zagury-Orly si Cornel-Florin Moraru – se numara: Monique Canto-Sperber, Jean-Luc Marion, Barbara Cassin, Alain Fleischer, Gisèle Sapiro, Edwige Chirouter, Nicolas de Warren, Manon Garcia, Emanuele Coccia, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Jochen Hörisch, Susan Neiman, Ciprian Mihali, Cristian Iftode, Doru Castaian, Florin Lobont, Claudiu Mesaros, Oana Camelia Serban, Ruxandra Demetrescu.

Aceasta prima Noapte a Filosofiei la Timisoara marcheaza o veritabila dorinta de a gandi complexitatea actualitatii noastre la timpul prezent si pusi in fata unor crize. Iar acest lucru nu se intampla doar din dorinta de a filosofa, ci pur si simplu pentru a propune piste de reflectie diferite, traiectorii neasteptate ale gandirii pentru epoca si viitorul nostru. Astfel, impreuna cu invitatii nostri, numerosi filosofi, oameni de stiinta, artisti, teoreticieni, politologi sau sociologi de notorietate internationala, vom aborda teme arzatoare care nu au nevoie decat sa fie privite dintr-o alta perspectiva, cu alte metode teoretice si practice” declara Joseph Cohen si Raphaël Zagury-Orly.

Prin prelegerile si dezbaterile ce vor avea loc, ne-am propus sa punem in lumina atat rolul practic al filosofiei in viata fiecaruia dintre noi, cat si modul in care, prin ea, putem construi o societate mai echilibrata si sa pregatim un viitor pentru care, din punct de vedere biologic, nu suntem pregatiti: un viitor in care inteligenta artificiala se impleteste cu inteligenta naturala si noile tehnologii vor schimba radical modul in care traim si ne raportam la viata.” completeaza Cornel-Florin Moraru.

Tematicile abordate sunt diverse, mergand de la arta la ecologie, de la etica la politica si religie, atingand problemele acute ale societatii de azi, precum: raportului cu mediul nostru natural si societal; etica inteligentei artificiale; consimtamant, etica si sex; libertatea de exprimare in epoca „fake news-urilor”, a conspirationismului si a populismul; rolul artei in societatile noastre; filosofia modei; statutul religiei in diferitele organizatii politice; relatia cu istoria noastra comuna, cu trecutul nostru european si cu viitorul nostru in lume.

Pentru ca filosofarea este o abilitate innascuta a celor mici, in cadrul evenimentului vor avea loc ateliere de filosofie care le sunt special dedicate copiilor si adolescentilor.

O serie de evenimente speciale completeaza programul Noptii Filosofiei la Timisoara: o conferinta performativa despre DJ-ing cu unul dintre cei mai apreciati DJ din Romania, un spectacol de dans, o proiectie de film inedita si multe altele pe care Institutului Francez din Timisoara le va anunta in curand pe site si pe pagina de Facebook.

Despre curatorii Noptii Filosofiei la Timisoara

Raphael Zagury-Orly este un filosof francez, profesor de filosofie la Institut Catholique de Paris, Director de Programe la Collège International de Philosophie (Paris) si cercetator asociat la Centrul de cercetare despre arte si limbaj (Paris).

Joseph Cohen este un filosof francez, profesor la University College Dublin (Irlanda) Ca profesor, a fost invitat in numeroase universitati si centre de cercetare europene din Germania, Italia sau Franta.

Cornel-Florin Moraru este doctor in filosofie, lector la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, unde preda filosofia artei, estetica, istoria filosofiei si etica academica, fiind directorul departamentului „Teorie, Cercetare”. Acesta este realizatorul singurei emisiuni dedicate filosofiei din peisajul radiofonic romanesc: „Izvoare de filosofie”, difuzata de Radio Romania Cultural.

Organizator: Institutul Francez din Romania la Timisoara

Cu sprijinul: Akwel, Everience

Parteneri culturali: Timisoara 2023, Primaria Timisoara, La Doua Bufnite, Facultatea de Arte si Design, Faber.community, Centrul Cultural German din Timisoara

Parteneri media: Radio Romania Cultural, RFI Romania

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.