HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara cu o expoziție de celebrare a designului prietenos cu natura!

0

HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara cu o expoziție de celebrare a designului prietenos cu natura!

Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo / Designer(Ele). (Re)proiectând lumea – expoziție de design

Vernisaj: vineri, 7 iunie, ora 19:30

Perioada de vizitare: 7 iunie – 21 iulie

  • HEI – House of European Institutes se redeschide la Timișoara, în Bastion 1, Galeria 1, cu un program curatoriat de expoziții care pun în discuție teme importante la nivel european și care prezintă publicului timișorean noutăți artistice din alte state membre UE.

În continuare, misiunea centrului cultural HEI este de a completa dimensiunea europeană și post „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023”, printr-un program curatorial de artă implicată social, prietenoasă cu mediul, sustenabilă, și prin promovarea incluziunii sociale: expozițiile de anul acesta vor fi accesibilizate pentru persoanele cu dizabilități temporare și permanente.

În acest context, HEI – House of European Institutes se redeschide vineri, 7 iunie, la ora 19.30, cu vernisajul expoziției de design Designer(Ele). (Re)proiectând lumea / Diseñadoras. (Re)diseñando el mundo, curatoriată de Gloria Ruiz și organizată de Institutul Cervantes și platforma FIDO – Feminism in Design Office.

În continuarea serii, de la ora 22:00 publicul timișorean este invitat la petrecerea de redeschidere HEI, în parteneriat cu Launmomentdat. În program: Dj set  Mini Zucchinni  x  Noemi #1.

Expoziția Diseñadoras conține o selecție de 12 creatoare spaniole deosebit de relevante în cadrul scenei spaniole de design contemporan, în toate domeniile: design de produs, textil, grafică: Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania.

Cele 12 designere selectate depășesc limitele creativității îmbinând cunoștințe, tehnici și materiale, iar perspectiva lor asupra lumii și valorile pe care le apără fac ca practica lor creativă să contribuie la construirea unei realități noi, mai incluzivă și mai durabilă.

Diseñadoras va putea fi vizitată până pe 21 iulie, după următorul program:

Miercuri – Vineri: 16:00 – 20:00

Sâmbătă – Duminică: 14:00 – 20:00

Tururi ghidate conduse de Gloria Ruiz, curatoarea expoziției:

8 iunie

Ora 16:00: Tur ghidat în limba spaniolă cu traducere în limba română

Ora 19:00: Tur ghidat în limba engleză 

Curatoarea expoziției justifică necesitatea prezentării unui astfel de conținut prin nevoia întoarcerii la design și militează pentru un (re)design care are nevoie de lumea în care trăim, „o lume aflată în schimbare rapidă și pentru care trebuie găsite noi soluții. Trebuie să mergem mult mai departe decât a face pur și simplu o versiune mai bună a ceea ce există deja, trebuie să construim o nouă realitate și să înțelegem designul ca pe o activitate care stă la baza tuturor manifestărilor materiale și mentale pe care le folosim pentru bunăstarea și dezvoltarea umană”, arată curatoarea Gloria Ruiz.

Conținutul expoziției nu reprezintă o perspectivă de gen. Intenția curatoarei Gloria Ruiz a fost să ofere vizibilitate lucrărilor designerilor femei. Totuși, ceea ce a stat la baza selecției a fost calitatea proiectelor, un conținut de interes atât pentru un public inițiat, cât și pentru unul nefamiliarizat cu designul.

Echipa curatorială HEI este alcătuită din Tamina Bojoancă – British Council Romania, Pawel Rutkowski – Institutul Polonez, Cristiana Tăutu – Fundația 9.

Accesul la toate evenimentele publice HEI – House of European Institutes este gratuit și deschis tuturor membrilor comunităților orașului, indiferent de vârstă, abilități, etnie sau orientare sexuală sau gen.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023. Proiectul este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.