În weekend-ul 23-24 februarie 2024, 3 dintre cele mai longevive organizații din România, care promovează dezvoltarea durabilă, invită comunitatea la CONVIVIALITATE în București, Iași și Timișoara. În cele 3 orașe, au loc tot atâtea evenimente care se conturează sub această tema comună și au scopul de a deschide subiecte de discuție din sfera dezvoltării durabile cu oameni din comunitate: tineri, actuali sau viitori activiști, părinți, copii, familii. Asociația REPER21 din București, Asociația Mai bine din Iași și CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare din Timișoara, organizatorii celor 3 evenimente, consideră întâlnirile momente oportune pentru a discuta și a crea legături, la o „masă rotundă”, cu și între toate persoanele interesate de obiceiurile sau schimbările care pot contura un viitor mai bun, din perspectiva DeDe, a dezvoltării durabile. Inclusiv un moment bun pentru a descâlci conceptul, pe cât posibil și în orele disponibile.
Evenimentele fac parte din proiectul comun al celor 3 organizații, denumit „Mâine durabil pentru toți – Făurim o poveste și o voce comună pentru activarea cetățenilor în sectorul dezvoltării durabile”. Scopul proiectului este de a uni, într-un glas unitar și coerent, organizațiile care sunt implicate în programe dedicate dezvoltării durabile. Astfel, inițiatorii proiectului își propun să faciliteze misiunea publicului larg de a percepe și asimila corect demersurile colective ale organizațiilor, prin transmiterea unui mesaj comun, printr-o voce comună, cu finalitate comună: aceea de a determina implicarea în viitorul dezvoltării durabile și adeziunea/activarea ca membri/ voluntari/ donatori/ susținători a cetățenilor de la nivelul întregii țări.
Convivialitate și Buen Vivir la București
Vineri, pe 23 februarie 2024, începând cu ora 17:00, la Seneca AntiCafe, Asociația REPER21 îi invită pe cei și cele care sunt legate/legați de un loc terț din București – pentru că îl gestionează sau pur și simplu pentru că îl frecventează și îl cunosc foarte bine – să se alăture la discuții și povești pe tema locurilor de suflet din București.
„Locurile Terțe” sunt acele locuri deschise, relaționale, caracterizate de circulația ideilor, pe care „obișnuiții” lor aleg să le frecventeze în mod liber și spontan. Prin urmare, sunt locurile în care o comunitate urbană vie și democratică se construiește efectiv. Locul Terț rupe deplasarea monotonă a cetățenilor pe traseul Locuință („Primul Loc”) – Serviciu („Al doilea Loc”).
Buen Vivir-ul este o alternativă la obsesia „bunăstării”, pentru care „reușita” vieții unei persoane se măsoară în termenii individualiști ai avuției (proprietate privată), ai consumului și ai confortului. Această obsesie ne este întipărită în minți de modelul de societate consumist, productivist și extractivist. Buen Vivir-ul implică semnificativ mai puține „lucruri”, dar semnificativ mai multe „legături”. Prin urmare, un oraș al Buen Vivir-ului este cel care construiește legături sănătoase și armonioase între oamenii din comunitate și totodată între comunitatea respectivă și natura care îi oferă energia și mediul de viață.
Pentru REPER21, locurile terțe sunt strategice. În aceste realități ale vieții urbane se ancorează Convivialitatea și Buen Vivir-ul. Totodată, se propagă conectând locurile terțe bucureștene cu locuri terțe din alte orașe ale țării. La eveniment, invitații se vor conecta cu inițiatorii a două locuri terțe din orașele partenere: CUIB-ul din Iași și Reciproc-ul din Timișoara.
Accesul la eveniment (în limita locurilor disponibile) se face prin completarea unui formular pe care îl găsiți, alături despre detalii de eveniment, AICI.
CONVIVIALITATE la Iași | Suntem cu toții Mai bine, de 15 ani
Ieșenii sunt invitați să descopere, timp de 4 ore, pe 24 februarie, trecutul și prezentul asociației Mai bine și să își exprime părerile, visurile, așteptările sau dorințele cu privire la viitor. Începând cu ora 17:00, Galeriile Pod-Pogor vor găzdui evenimentul convivial, dedicat dezvoltării durabile din perspectiva abordării sale la nivel local, în cei 15 ani de activitate ai asociației.
Echipa Mai bine a pregătit, în 3 camere, (camera trecutului, camera prezentului și cea a viitorului) prezentări interactive și creative pentru cele 3 momente de pe axa timpului. Gustări, discuții, cadouri, principii, sfaturi, „de ce da”-uri și „de ce nu”-uri, impactul pe care îl avem cu toții, fie că suntem consumatori individuali sau nu, asupra tot ce ne înconjoară, care sunt coordonatele posibile pentru un alt viitor al nostru și al planetei, exemple și noi prietenii: câteva dintre promisiunile asociației cu privire la ce puteți experimenta sâmbătă.
Intrarea este liberă și mai multe detalii despre eveniment puteți găsi AICI.
CONVIVIALITATE la Timișoara | ASAT: 15 ani de parteneriate locale pentru hrană curată & de sezon
Evenimentul din Timișoara ia forma unei cine conviviale și este organizat de CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare în seara de 24 februarie 2024, începând cu ora 19:00, la Reciproc. Pe lângă hrană gătită atent (cu mediul și cu sezonul), sunt propuse spre discuție inițiative de Economie socială și solidară, consum responsabil, Comerț Echitabil și Agricultură Susținută de Comunitate.
Organizatorii invită oamenii din comunitate, alături de membri din rețeaua ASAT, consumatori, producători, voluntari, prieteni vechi și noi, la prezentarea proiectelor asociației CRIES, inițiatoarea demersului ASAT. Seara aduce la masă și diferența pe care o poate face implicarea fiecăruia dintre noi în abordarea consumului din perspective mai așezate.
„Hrana – producerea hranei, practicile de preparare și consum, reducerea risipei alimentare și educația pentru un consum durabil – toate acestea sunt teme importante pentru asociația CRIES. Sâmbătă, 24 februarie, vom discuta despre felul în care aceste teme s-au reflectat în programele noastre, punând totodată în lumina legătura dintre hrană și convivialitate. Hrana are și acest rol important de a aduce oamenii împreună, contribuind la construcția de relații sociale”, Mihaela Vețan, președinte CRIES.