Ateliere de terapie prin artă pentru grupuri vulnerabile în cadrul proiectului „ArTerapia/ArTherapy”

0

Asociația „Sfera Timișoarei” anunță lansarea proiectului „ArTerapia” care va fi implementat în perioada mai – noiembrie 2023 la Timișoara.

ArTerapia/ArTherapy” este un proiect de intervenție care se adresează atât publicului român, cât și ucrainean. Atelierele de terapie prin artă vor fi organizate pentru copiii și tinerii din categorii vulnerabile și cu deficiențe psihice, copiii din familiile refugiate din Ucraina, dar și pentru elevii din școlile timișorene.

În cadrul proiectului se vor desfășura 48 de ateliere de art terapie. Aceste activități vor fi coordonate de artista Lorena Garoiu, coordonatorul medical Bianca Micu-Șerbu și psihologul Gabriela Mărieș.

Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului.

Pentru a oferi resurse întregii comunități, va fi elaborată broșura „Caiet de art terapie”, în care se vor publica materiale utile pentru art terapeuți, părinți/profesori ai copiilor cu traume și deficiențe psihice. Acest caiet cu exerciții practice va servi ca un instrument pentru orice adult, fie el părinte sau dascăl al unui copil care se confruntă cu probleme de ordin emoțional sau psihic.

În cadrul proiectului se va organiza și o expoziție cu vernisaj a lucrărilor realizate la atelierele de art terapie, dar și o conferință de presă la Librăria Cărturești din Piața Victoriei, Timișoara.

Proiectul își propune organizarea unei ample acțiuni de conștientizare a nevoilor grupului de copii și adolescenți refugiați din război și copiilor cu deficiențe psihice, dar și de conștientizare a rolului terapeutic al artei în ameliorarea condiției lor.

Arta are o valoare particulară pentru copiii cărora trauma sau deficiența le restricționează capacitatea de a participa la activități normale vârstei lor (jocul, socializarea).

Arta este în același timp un mijloc de reinserție socială, de comunicare și de reconstrucție a eului și deține cu certitudine o valoare terapeutică. Proiectul nu numai că asigură accesul la cultură pentru aceste persoane cu traume sau dizabilități, dar oferă în plus și o metodă inedită de îmbunătățire a condiției lor medicale prin intermediul atelierelor de terapie prin pictură și desen.

Prin acest proiect vom acorda o șansă reală de integrare în societate a copiilor (și adulților) care suferă în urma războiului sau suferă de diverse tulburări psihice, dar care pot fi remediate. Arta este o metodă dovedit eficientă în procesul terapeutic al acestei categorii vulnerabile”, a declarat Oana Grimacovschi, coordonatoarea proiectului.

Proiectul este finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional și de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura.

Parteneri: In-Tuition, Radio Timișoara, Cărturești, Liceul Teoretic Special Iris, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.

Mai multe detalii puteţi găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia

Despre Sfera Timișoarei:

Asociația Sfera Timișoarei își propune să dezvolte spiritul civic al cetățenilor de toate varstele prin implicarea lor în cadrul programelor și evenimentelor sociale, culturale și educaționale. De asemenea, urmărim conștientizarea și participarea lor activă în viața comunității prin voluntariat, schimb de experiență, donarea și reciclarea bunurilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.