Timișoara: Așteptându-l pe Brâncuși #20

0

O etno-instalație  din vechi artefacte populare care au inspirat formele capodoperelor brâncușiene, etnomarionate gigantice, alai de ”Sperieciori” și performance de percuție și vizual: toate, în ultimul eveniment expozițional al proiectului ”Așteptându-l pe Brâncuși”, joi, 19 octombrie 2023.

La evenimentul  Așteptându-l pe Brâncuși #20, ultima ediție a proiectului Asociației Culturale Arte-Factum, artistul vizual M.C.Donici propune publicului o etnoinstalație BRÂNCUȘIană & SperieCiori. 

 ”Teme care au premers opera brâncușiană în cultura populară & Sperieciori – obiecte din artefacte vechii, piei, odgoane, sfori, clopote, toace, vin din timpuri imemoriale într-un eveniment cu substanță veche, regizat și coregrafiat de Levente Kocsárdi, cu tineri frumoși și talentați, în atelierul de percuție și arte performative. 20 de exPoziții în drumul deVenirii”, anunță dr. arh. Mihai Donici.  

Expoziția outdoor Așteptându—l pe Brâncuși #20 va fi deschisă la ora 18:00, în Piața Unirii. Alaiul de Sperieciori va porni la ora 19:00, din fața Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș (str. E. Ungureanu nr.1), cu performance de percuție în Piața Libertății, apoi, pe strada V. Alecsandri și în Piața Unirii, la expoziția outdoor de lângă monolitul metalic din fața Muzeului de Artă Timișoara

”Rădăcinile artelor vin din culturi tradiționale pe care artiști geniali le aduc din arhaic în Avangarda contemporană. Arta spațiului carpatic prin coerență și unitate, ne poate oferi accesul în universal pe care, prin sinteze originale, Brâncuși l-a reușit. Îl putem înțelege pe Brâncuși dacă ne înțelegem tradiția profundă” – dr. arh. Mihai-Corneliu Donici.

În avanscena expoziției Brâncuși la Timișoara, artistul vizual Mihai Donici a conceput și derulat un proiect de 20 de expoziții de etnosculptură care prefigurează lumea formelor brâncușiene. Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 5 luni și a prezentat expoziții outdoor, la monolitul  din Piața Unirii, în fiecare joi. Expozițiile sunt concepute evolutiv, piesele expuse fiind, pentru fiecare eveniment, altele, rezultând configurații plastice mereu diferite. Creat ca o intervenție urbană cu mijloace artistice, proiectul a propus o experiență imersivă în interiorul unei mari culturi populare și a mitologiei ei captivante. Performance-ul care însoțește expozițiile este interactiv, publicul spontan fiind invitat să bată toacele și să mânuiască ”sperie-ciorile”. Expozițiile au avut și rolul de a pregăti publicul autohton și pe cel de tranzit cultural pentru receptare contextualizată a expoziției Brâncuși, deschisă acum, la Muzeul de Artă Timișoara. 

Dacă Așteptându-l pe Brâncuși #20 va fi ultima din seria de 20 de expoziții outdoor ale proiectului, atelierul de percuție și arte vizuale și performative derulat pe parcursul acestor 5 luni va mai continua timp de o lună, pentru dezvoltarea unei creații performative complexe și originale.

Proiectul Asociației Culturale Arte-Factum face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LoB2023 derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, Consiliul Județean Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

*grafica: de Lilian Lupanciuc

Foto: Spulbat Films TM

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.