Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acționismul vienez în dialog cu arta performativă românească la Timișoara

0

Fundația Art Encounters continuă seria de evenimente culturale Arta în Acțiune cu o expoziție internațională ce va reuni lucrări de excepție din Colecția Miryam & Daniel Charim și Colecția Ovidiu Șandor, precum și lucrări ale unor artiști invitați. Realizată în colaborare cu Galeria Charim din Viena și curatoriată de Ami Barak, Diana Marincu și Gia Țidorescu, The Third Woman Acționism, artă performativă și atitudini reprezintă o incursiune în povestea unora dintre cele mai curajoase lucrări de artă din Europa ultimelor decenii, explorând, totodată, intersecțiile culturale dintre Timișoara și Viena. 

Profund experimentale din punct de vedere conceptual și tehnic, lucrările artiștilor vienezi din colecția Charim au ca temă centrală critica adusă rolurilor prestabilite de societate în special, prevalența perspectivei masculineși modul în care acestea influențează structura scenei artistice. Nucleul expoziției este constituit de operele influente ale lui VALIE EXPORT, pionieră a artei feministe și una dintre figurile cele mai cunoscute ale artei din Austria. Alături de acestea, The Third Woman reunește lucrări rare ale reprezentanților Acționismului vienez din anii 1970 și 1980: Arnulf Rainer & Dieter Roth, Rudolf Schwarzkogler, Hermann Nitsch, Franz West, Heinz Frank și Rudolf Polanszky, precum și lucrări contemporane realizate de Maja Bajević, John Bock, Lisl Ponger, Christoph Schlingensief, Milica Tomić, Rosa Barba. 

Creațiile avangardiste ale artiștilor români din perioada explorărilor underground subversive din timpul comunismului și imediat ulterioară căderii regimului sunt concordante cu atitudinile radicale pe care acționiștii le-au manifestat ca reacție la contextul conservator al societății vieneze postbelice. Lucrări semnate de Ana Lupaș, Alexandru Antik, André Cadere, Geta Brătescu, Ion Grigorescu, Doru Tulcan, Decebal Scriba sau Sorin Vreme se încadrează în mod natural expoziției alături de operele artiștilor vienezi.

Organizarea expoziției în viitoarea Capitală Europeană a Culturii reprezintă un prilej unic de dialog cultural între două orașe care prezintă asemănări importante și, totodată, constituie un punct de întâlnire între mișcările artistice radicale ale secolului al XX-lea, potențat de prezența unei selecții de artă contemporană.

Vernisajul va avea loc joi, 17 iunie, la ora 18:00, iar la eveniment vor fi prezenți curatorii și o parte dintre artiști, precum și partenerii importanți ai proiectului, Galeria Charim și Forumul Cultural Austriac.

Pentru a afla mai multe detalii despre expoziție, vă rugăm să vizitați pagina de Facebook sau website-ul Fundației.

Expoziția The Third Woman face parte din proiectul cultural Arta în Acțiune, co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Fundația Art Encounters transmite mulțumiri speciale sponsorului programului permanent al Fundației, Banca Transilvania, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, precum și partenerilor instituționali, Galeria Charim și Forumul Cultural Austriac. De asemenea, le suntem recunoscători companiilor ISHO, Thesaurus Wines, Illy, Agasi, Melbo Instal, respectiv partenerilor media: RFI România, The Institute, Radio România Cultural, Modernism.ro, Zeppelin.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.