Educație de mediu pentru școli și licee în ediția a XII-a a Concursului Național Eco Provocarea

0

București,  4 octombrie 2022 Elevii și profesorii din școlile și liceele din întreaga țară sunt invitați să participe la Concursul Național Eco Provocarea – un program de educație de mediu prin metode non-formale, organizat de asociația Viitor Plus. Premii totale în valoare de 100.000 lei.

Fotografie de Alexandru Arhire și Tea Ștefănescu

Echipe formate din 4-15 elevi și 1-3 coordonator(i), elevi sau profesori, se pot înscrie în concurs. Ei vor organiza acțiuni teoretice și practice de protecția mediului – alegând din cele patru categorii de concurs: reciclare, plantare de arbori, igienizare și târguri de economie circulară.

Cadrele didactice vor beneficia de resurse educaționale gratuite, în timp ce elevii din echipa de concurs și voluntarii lor vor putea lua parte la ateliere educaționale non-formale privind problemele actuale ale mediului și soluțiile pe care le pot implementa pentru diminuarea schimbărilor climatice. Munca acestora va fi recunoscută și prin acordarea diplomelor de merit pentru elevi și adeverințelor utile profesorilor.

“În contextul crizei climatice, schimbarea de comportament necesită dezvoltare de obiceiuri durabile. Eco Provocarea este un program național în care tinerii aplică ceea ce învață la clasă — un loc unde acțiunea este cheia. De 12 ani suntem activi în școli din toată țara, din Galați până la Zalău, în școli profesionale, dar și Colegii Naționale. Fiecare dintre noi trebuie să își aducă aportul, cu consecvență, pentru că schimbările necesită timp.  Tinerii au nevoie de contexte de învățare ce îi transformă în viitori lideri de mediu din România” spune Tiberiu Andrei, managerul programului Eco Provocarea.

Elevii și profesorii interesați se vor putea înscrie în concurs după cum urmează:

Juniorii – școlile primare și gimnaziale vor concura la o singură categorie de concurs, ce include cele patru tipuri de activități: reciclare, igienizare, plantare și târguri de economie circulară. Detaliile legate de concurs, premii, raportare și reguli de acordare a punctelor găsiți aici: Regulament Juniori | Eco Provocarea
Profesorul coordonator înscrie școala în concursul național urmând linkul:  JUNIORI Survey (surveymonkey.com)

Înscriere Eco Provocarea Juniori

Liceenii – elevii și profesorii din liceele din România vor concura la 4 categorii diferite: reciclare, igienizare, târguri de economie circulară și plantări. Detaliile legate de concurs, premii, raportare și reguli de acordare a punctelor găsiți aici: Regulament Liceu| Eco Provocarea
Coordonatorul își creează o echipă de 4-15 elevi și înscrie echipa în competiție urmând linkul: LICEENI Survey (surveymonkey.com)

Înscriere Eco Provocarea Liceeni

Perioada înscrierilor este cuprinsă între 4 octombrie – 22 decembrie 2022, însă recomandarea organizatorilor este ca școlile să înceapă activitățile cât mai devreme pentru a crește șansele de a câștiga premiile oferite.

Primele 200 de echipe înscrise și validate au posibilitatea să primească gratuit un kit cu 10-50 puieți de arbori si arbuști și un ghid de plantare oferit de programul Adoptă un Copac prin proiectul „România plantează”.

Activitățile se vor încheia la data de 17 mai 2023. La scurt timp după această dată vor fi desemnate echipele câștigătoare la fiecare categorie de concurs. Toți participanții la Concursul Național Eco Provocarea vor avea de câștigat datorită îmbunătățirii abilităților organizatorice, a celor de lucru și comunicare în echipă și vor deveni mai conștienți și mai responsabili în legătură cu mediul înconjurător.

Eco Provocarea – un program Viitor Plus – are misiunea să motiveze și să îndrume tinerii, pentru a deveni lideri în domeniul protecției mediului, prin activități practice, prietenoase cu natura, de igienizare, reciclare, târguri de economie circulară sau plantare, sau prin activități educaționale de conștientizare și informare. www.ecoprovocarea.ro

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 16 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un Copac, Atelierul de Pânză, Bine Primit, Recicleta, Harta Reciclării, Eco Provocarea și Biroul Eco. www.viitorplus.ro

Viitor Plus – pentru oameni și natură

Despre autor

avatar

ViitorPlus a fost înfiinţată în România ca organizaţie neguvernamentală, nonprofit, independentă, pentru a stimula şi contribui la transpunerea în practică a conceptului de dezvoltare durabilă la nivel de individ, comunitate şi organizaţii. În viziunea noastră, dezvoltarea durabilă integrează în viaţa cotidiană abordarea sistemică a realităţii şi valorifică interconexiunile dintre planurile de mediu, uman, economic şi social, care fundamentează civilizaţia umană, în aşa fel încât generaţiile actuale şi cele viitoare să-şi poată satisface nevoile şi să-şi poată păstra oportunităţile.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.