A XI-a ediție a Taberei de Leadership pentru mediu Eco. Provocarea aduce iar experiențe de viață memorabile participanților.
Cea de-a XI-a ediție a Taberei de Leadership pentru Mediu, organizată pentru câștigătorii liceeni din programul Eco Provocarea, a demonstrat dorința tinerilor să descopere, să formeze grupuri de inițiativă și să acționeze în beneficiul comunităților, planetei și semenilor lor, iar implicarea în procesul de învățare a unor modele de bună practică, oameni care inspiră prin atitudine și rezultatele lor a adăugat o dimensiune unică și valoroasă experienței memorabile a participanților.
Timp de 4 zile, între 28-31 august, la Cheia, județul Prahova, 44 de elevi și 11 profesori din toată țara au participat la activități non-formale de dezvoltare personală și protejare a mediului, s-au distrat și au răspuns pozitiv la provocări care le-au testat creativitatea, abilitatea de a construi împreună, de a lucra în echipă și de a învața unii de la alții noțiuni referitoare la protectia mediului. Ei sunt câștigători ai Concursului Eco Provocarea Liceeni, ediția a XIII-a.
Cei mai harnici ecoambasadori liceeni (primele 10 echipe din clasament), tineri implicați, timp de aproape 8 luni în organizarea și desfășurarea activităților teoretice și practice propuse de Regulamentul oficial al concursului Eco Provocarea, în anul școlar 2023-2024, au fost parte a unui parcurs competițional de educație pentru protecția mediului desfășurat în unități de învățământ din toată țara.
„Tabăra Eco Provocarea are ceva magic, greu de explicat în cuvinte. În fiecare an, altă generație de liceeni, ajunși aici prin multă muncă și pasiune pentru mediu, interactioneaza între ei în feluri extraordinare, trăiesc o experiență unică în viața lor, care de multe ori îi marchează profund. Noi doar organizăm cadrul propice ca aceste minuni să aibă loc, cu speranța că aici se va porni acea sclipire specială care mai târziu va schimba lumea în mai bine”, a spus Teia Ciulacu, Președinta Viitor Plus.
Pe parcursul anului școlar, echipele înscrise au trimis spre reciclare peste 60.000 kg de deșeuri reciclabile, au strâns 1.300 de saci de gunoaie din areale naturale din comunitățile locale, au plantat peste 49.000 de puieți și arbuști. În cadrul inițiativelor de cetățenie activă au organizat un număr de 45 de evenimente care au luat forma târgurilor de economie circulară, marșurilor și conferințelor pe teme de mediu. Profesorii coordonatori și voluntari au organizat un număr de 328 de ateliere de educație non-formală din curricula de mediu Viitor Plus la care au participat un număr de 8000 de elevi.
În cele 4 zile de Tabără, prin sesiuni educaționale interactive creionate de trainerii și facilitatorii asociației Viitor Plus, participanții au aprofundat noțiuni de leadership și cetățenie activă în domeniul protecției mediului. Toate cunoștințele lor au fost puse în practică în cadrul unor activități și sesiuni originale, special concepute pentru această oportunitate de învățare.
Spiritul de aventură a fost încurajat prin oportunitatea drumeției montane pe traseul Cheia – Muntele Roșu. Aceasta este una dintre cele mai apreciate activități ale taberei, cele 4 ore, cât durează urcarea, sesiunea de fotografii și coborârea fiind momente de neuitat pentru participanți și organizatori.
O altă activitate specială apreciată de participanți a fost „Biblioteca Vie”, ocazie unică de a interacționa cu adevărate „cărți vii” – personalități remarcabile din diverse domenii, ce au petrecut câteva ore alături de ei, au împărtășit experiențe de viață și perspective legate de valori și repere, protecția mediului și implicare civică: Cristina Radu – Reporter de investigații, Școala 9, HotNews, Snoop.ro; Bogdan Stroe – Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan, Președinte, Cooperativa de Energie și Software Development Manager, Oracle; Cosmina Dinu – co-fondatoare Ferma de Păsări Pășunate, jud. Buzău, și ROMO, Diana Ciuraru – Director Resurse Umane DS Smith; Mihaela Marinescu – Sales and Marketing Manager Mustela.
Ce spun participanții ?
„Tabăra Eco Provocarea este mai mult decât o simplă tabără ce dezbate probleme de mediu. Aceasta este o proiecție a persoanelor în viitor, o reflecție asupra vieții dintr-o perspectivă nouă, plină de speranță și conștientizare. Este formarea unei comunități cu visuri mari pentru schimbarea viitorului, care trece printr-o serie de activități inedite în cadrul taberei, cu scopul de a dezvălui aspirațiile și calitățile fiecărui participant. Am plecat din Tabără nu numai cu amintirile plăcute, ci cu speranța și inițiativa de a lăsa în urma mea un oraș, o țară, poate chiar o lume în continuă evoluție, așa cum ne inspiră Eco Provocarea să facem zi de zi! Mulțumim, Viitor Plus!❤️”, ne spune Cosmina.
Mihaela ne descrie experiența ei în Tabără astfel : „Anul acesta am avut ocazia de a participa în tabara eco ambasadorilor și doresc să vă împărtășesc și vouă minunatele trăiri. Organizarea întregului eveniment a fost una excelentă, toate activitățile au fost planificate într-un interval de timp, iar voluntarii au avut grijă să nu ne plictisim și să ne surprindă la fiecare pas! Am avut diverse jocuri de grup care ne-au ajutat să ne cunoaștem mai bine și să putem socializa fără să ne simțim timizi. Mulțumim Eco Provocarea pentru tabăra de vis în care ne-am simțit extraordinar, am învățat lecții noi, am legat prietenii și ne-am ales cu amintiri de neuitat! (sper să ne revedem și vara viitoare)”.
„Am participat la Tabăra de Leadership Eco Provocarea pentru a doua oară. De când am intrat în această comunitate, „motivația” este cuvântul-cheie. De la an la an, nu numai că am extins aria activităților de mediu, ci am și îmbunătățit calitatea lor. Tabăra a însemnat o recunoaștere a eforturilor echipei Eco Provocarea din școala noastră și o oportunitate de a aprofunda cunoștințele legate de ce înseamnă o comunitate unită, de a interacționa cu specialiști pe probleme de mediu, specialiști în leadership. Organizarea activităților taberei a fost impecabilă: programul, deși încărcat, devenea prea scurt, întrucât doream ca activitățile să se prelungească. Același lucru l-au simțit și elevii noștri, ceea ce denotă că obiectivele taberei au fost îndeplinite. Vom disemina cele învățate elevilor și părinților acestora.
Acțiunile Eco Provocarea TREBUIE să continue! Tinerii noștri au nevoie de modele reale, de activități în care să își manifeste creativitatea și dragostea pentru mediu”, ne-a declarat Maria Bularca – Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Întorsura Buzăului.