ÎNSCRIE-TE! Ucraina, dezinformare și demistificare. Training online gratuit

0

ÎNSCRIE-TE ȘI TU!
Apel pentru trainingul online gratuit:
”Ucraina, dezinformare și demistificare”
10 iunie 2023, de la ora 10.00

Pentru înscriere trimite un mail la adresa: contact@romaniacurata.ro
Traineri: reporteri de război, experți în comunicare, în demistificarea informațiilor false și în spațiu ex-sovietic
Eveniment organizat de Societatea Academică din România

Societatea Academică din România (SAR) lansează apelul de înscrieri la trainingul ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care se va desfășura pe data de 10 iunie 2023, în format online. Participarea la training este gratuită, pe bază de pre-înscriere, la adresa: contact@romaniacurata.ro, în limita locurilor disponibile.

Trainingul este destinat în special jurnaliștilor, membrilor organizațiilor non-guvernamentale și angajaților autorităților publice, studenți dar și oricăror altor persoane interesate de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de cum ne raportăm la efectele războiului din Ucraina (inclusiv în privința refugiaților), de cum ne influențează manipulările din spațiul public (atât cele legate de Ucraina, cât și în general) percepțiile, implicarea și deciziile pe care le luăm, cum le recunoaștem și cum le putem contracara.

Cursurile vor fi susținute de specialiști din Ucraina, Republica Moldova și România, cu experiență practică și competențe transversale în domeniile jurnalismului, comunicării, științelor politice, dezinformării și combaterii acesteia, respectiv a spațiului est-european și ex-sovietic.

Important: Participanții la training vor avea posibilitatea să publice articole în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” pe platforma România Curată (pe baza unor contracte de drepturi de autor). Participarea la training NU este condiționată de publicarea unor astfel de articole.

Trainingul face parte din proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”, derulat de SAR, și se va desfășura pe data de 10 iunie 2023 (sâmbăta), între orele 10.00 și 15.30, în format online (pe Zoom). Pentru înregistrare trimiteți un mail la adresa: contact@romaniacurata.ro , cu numele și prenumele, profesia și/sau ocupația, respectiv instituția la care sunt angajat sau afiliat (dacă e cazul). Mai multe informații veți primi, ulterior, pe mail.

Despre lectori:

Marin Gherman este lector la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, doctor în științe politice, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți, Ucraina). Președinte-fondator și coordonator de proiecte al Centrului Media BucPress – asociație a jurnaliștilor români din Ucraina. Colaborează cu presa din România. Este editorialist la ziarul Libertatea și Veridica, publicație specializată în analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și al Societății Scriitorilor Români din Cernăuți. Autor de studii publicate în reviste de specialitate. Autorul cărții „Capitalul social în Ucraina și România: o nouă dimensiune a proceselor de integrare europeană” (Cernăuți, Editura Druk Art, 2022).

Viorica Tătaru și Andrei Captarenco sunt jurnaliști de război, premiați pentru reflectarea în presă a războiului din Ucraina, au primit „Premiului Tudor Iașcenco” 2022, oferit de Asociația Presei Independente din Moldova pentru curaj și demnitate în exercitarea misiunii de jurnalist și apreciați pentru curaj civic de Casa Regală a României. Andrei Captarenco este producător la Digi24. A activat în cadrul Euronews, ProTV Chișinău și București, Antena 3. A realizat transmisiuni live de la atentatul terorist din timpul spectacolului Nord-Ost din Moscova (2002), de la accidentul aviatic de la Smolensk (2010), din timpul vizitei Papei Francisc la București (2016). Documentarul ”Pe Urmele Războiului”, realizat de cei doi jurnaliști, va fi lansat la Festivalul Internațional de Film și Producție Audiovizuală de la Roma, concurând pentru titlul de ”cea mai așteptată producție europeană”.

Vasile Ernu este scriitor şi jurnalist, cunoscător nativ de limbă rusă şi secundar de ucraineană. Activează în presă de mai bine de 20 de ani. A scris pentrru HotNews, Adevărul, România Liberă, Libertatea. Este un bun cunoscător al spaţiului ex-sovietic şi al mass-media de limbă rusă şi ucraineană. A publicat pe teme legate de spaţiul ex-sovietic în presa română și occidentală. În prezent scrie pe platforma VoxEuropa texte de analiză în mai multe limbi de circulație.

Mihai Goțiu are peste 20 de ani de experiență în jurnalism, atât ca reporter special, cât și ca redactor șef al unor proiecte locale și naționale (Clujeanul, Ziarul Clujeanului, România Curată), cunoscut, în special, datorită investigațiilor din cazul Roșia Montană, distins cu mai multe premii naționale și internaționale de jurnalism. În prezent este coordonator editorial al site-ului România Curată, colaborator la Libertatea și doctorand în jurnalism și comunicare de mediu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB), Cluj-Napoca. La UBB Cluj-Napoca a inițiat cursul deschis de ”Jurnalism și comunicare de mediu”, iar la Universitatea București susține cursul de ”Lobby și organizații guvernamentale”. Studiile sale vizează mecanismele dezinformării și legăturile dintre manipulările privitoare la negarea schimbărilor climatice cu propagarea teoriilor conspiraționiste, rețelele suveraniste globale și interesele industriilor bazate pe combustibilii fosili (la nivel de corporații și/sau de state).

Proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul trainingului și al materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt dosponibile la www.activecitizensfund.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.