Ateliere Fără Frontiere susține solidaritatea și integrarea refugiaților din Ucraina

0

Asociația organizează Conferința „Integrare și incluziune pentru comunitățile din Ucraina”, în cadrul căreia vor fi prezentate informații relevante și bune practici privind procesul de integrare pe piața muncii din România pentru refugiații ucraineni, acumulate într-un an în proiectul  „Solidaritate Fără Frontiere”. 

Solidaritate Fără Frontiere” a contribuit la nevoia în creștere a persoanelor refugiate din Ucraina de a avea un loc de muncă în România. Întrucât integrarea acestora reprezintă un proces complex, care necesită eforturi susținute din partea organizațiilor neguvernamentale și a autorităților publice, precum și o bună colaborare și dialog între acestea, în cadrul Conferinței vor fi prezentate două documente realizate în timpul proiectului care esențializează acest subiect. 

Primul document, intitulat „Model de intervenție integrată socio-profesională pentru refugiații din Ucraina”, va aduce în discuție modelul de intervenție elaborat, plecând de la actualul model practicat de Asociația Ateliere Fără Frontiere de-a lungul a 15 ani prin care asociația sprijină integrarea pe piața muncii a persoanelor vulnerabile din România. 

Al doilea document, intitulat „Raport privind evaluarea nevoilor unor schimbări politice pentru o mai bună integrare pe piața muncii a refugiaților ucraineni”, va pune în discuție provocările și limitările întâmpinate de organizațiile care sprijină refugiații, precum și de beneficiari, în procesul lor de integrare. Acest raport va evidenția aspectele ce pot fi îmbunătățite în politicile publice și va aborda eforturile necesare din partea statului pentru a sprijini aceste persoane în procesul lor de integrare.

Amintim o parte dintre rezultatele relevante pe care asociația le-a derulat de-a lungul proiectului început anul trecut: 

  • Sprijinul unei comunități de 260 de ucraineni. 

  • Organizarea de cursuri de limba română pentru 126 de persoane. Cursurile de limba română s-au desfășurat în 8 grupe, iar fiecare grupă a participat la 100 de ore, adaptate pe nevoile de formare ale beneficiarilor. 

  • Realizarea a 5 sesiuni de informare și capacitare pentru lucrători din ONG-uri despre lucrul cu refugiați, la care au participat 59 de persoane. 

  • Realizarea a 5 sesiuni de informare și capacitare pentru persoane refugiate din Ucraina, la care am înregistrat 67 de participări. 

  • Am organizat două workshop-uri cu subiectul „Necesitatea unor schimbări politice  pentru asigurarea unei mai bune integrări pe piața muncii a refugiaților ucraineni.”  atât pentru lucrătorii din ONG-uri, cât și pentru beneficiarii ucraineni . Am vorbit  despre bune practici în lucrul cu refugiații, date și statistici cu privire la implicarea și  rolul autorităților, despre experiența ucrainenilor cu angajatorii și companiile din  țară. 

Manager-ul de proiect, Irina Mihai, relatează despre rezultatele obținute în proiect: 

“În cadrul proiectului am ajutat sute de persoane din Ucraina să se familiarizeze cu piața muncii din România prin a-și cunoaște drepturile și obligațiile, i-am ajutat să acceseze servicii de ocupare, să ia contact cu diverși angajatori, precum și să recunoască și să semnaleze abuzurile la locul de muncă.” 

Împreună putem contribui la sprijinirea refugiaților și la dezvoltarea unui mediu mai inclusiv și mai solidar în România. 

Conferința marchează finalul proiectului și are loc în data de 10 aprilie, la Hotel Capitol,sala Luvru, începând cu ora 9:30.

Proiectul este derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat Rise Romania Rețeaua Română a Întreprinderilor Sociale de Inserție și beneficiază de o finanțare în valoare de 226.737 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania , finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. 

Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă. 

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare ( Islanda, Liechtenstein și Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentur Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO- Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.