Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

28 de susținători marcanți ai UNICEF cer statelor din G7 să doneze de îndată vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor sărace

0

Priyanka Chopra Jonas, David Beckham, Katy Perry, Orlando Bloom, Whoopi Goldberg, Angélique Kidjo și Liam Neeson fac parte dintr-un grup de 28 de susținători marcanți ai UNICEF care cer statelor din G7 să doneze de îndată vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor sărace, pentru a evita riscul de a „ne întoarce cu toții în situația din care am pornit”

Înaintea summitului G7 care va avea loc în acest weekend, ambasadori și suporteri ai UNICEF publică o scrisoare comună în care îndeamnă liderii celor șapte state să se angajeze să doneze cel puțin 20% din dozele de vaccin împotriva COVID-19 disponibile.

Priyanka Chopra Jonas, David Beckham, Katy Perry, Orlando Bloom, Whoopi Goldberg, Angélique Kidjo și Liam Neeson, ambasadori ai bunăvoinței pentru UNICEF, s-au alăturat unui apel extraordinar prin care 28 de ambasadori și suporteri proeminenți ai UNICEF solicită liderilor G7 să se angajeze să doneze de îndată vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor mai sărace.

Scrisoarea deschisă, publicată azi, înaintea reuniunii la care liderii G7 vor participa timp de trei zile (vineri, 11 iunie – duminică, 13 iunie) în Cornwall, Marea Britanie, cere liderilor G7 să se angajeze să ofere de urgență minimum 20% din dozele de vaccin împotriva COVID-19, pentru a reduce riscul ca virusul să continue să se răspândească și să producă noi tulpini mutante.

Ramla Ali, Fernando Alonso, David Beckham, Orlando Bloom, José Manuel Calderón, Sofia Carson, Gemma Chan, Priyanka Chopra Jonas, Olivia Colman, Billie Eilish, Pau Gasol, Whoopi Goldberg, David Harewood, Sir Chris Hoy, Angelique Kidjo, Téa Leoni, Lucy Liu, Juan Manuel López Iturriaga, Ewan McGregor, Alyssa Milano, Andy Murray, Liam Neeson, Liam Payne, Katy Perry, Sergio Ramos, Claudia Schiffer, Teresa Viejo și P!nk se alătură apelului pe care UNICEF îl adresează liderilor G7 de a dona doze de vaccin, asigurând astfel o distribuție corectă și echitabilă a vaccinurilor în țările cu venituri mici și medii.

De un an și jumătate, întreaga lume luptă cu pandemia de COVID-19, dar virusul continuă să se răspândească în multe țări și generează variante noi care ne pot aduce pe toți înapoi în situația din care am plecat”, afirmă scrisoarea. „Acesta ar însemna din nou închiderea școlilor, perturbarea serviciilor de sănătate și continuarea scăderii economice, amenințând astfel viitorul familiilor și copiilor din toate colțurile Pământului”.

În continuare, scrisoarea avertizează asupra faptului că mecanismul COVAX, inițiativa globală care sprijină țările mai sărace să obțină vaccinuri, se confruntă deja cu un deficit de 190 milioane de doze și, pentru a acoperi acest necesar, propune ca țările G7 să doneze 20% din vaccinurile care le revin în perioada iunie – august (peste 150 de milioane de doze), ca măsură temporară de compensare a acestui deficit. O recentă analiză a datelor comandată de Comitetul pentru UNICEF din Marea Britanie și realizată de Airfinity, compania de cercetare în domeniul științelor vieții, arată că statele membre ale G7 ar putea face acest lucru fără întârzieri semnificative în calendarele actuale de vaccinare a propriilor cetățeni adulți.

În calitate de ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF, cred că vaccinarea aduce beneficii cruciale”, a spus David Beckham. „Pandemia se va încheia doar atunci când va înceta peste tot, astfel încât este vital ca toate comunitățile din întreaga lume să beneficieze de acces echitabil la vaccinuri împotriva COVID-19”.

De asemenea, UNICEF avertizează că, dacă nu se asigură de urgență accesul echitabil și adecvat la vaccinuri, lumea va continua să fie supusă riscurilor asociate mutațiilor letale ale virusului, cum este al doilea val de COVID-19 care devastează India și alte țări din sudul Asiei, printre care Nepal, Pakistan și Afghanistan.

Criza de acasă, din India, și din întreaga regiune a Asiei de Sud este devastatoare. Acest val ucigaș de COVID-19 supune sistemul medical din India unei presiuni enorme, în condițiile în care nu mai sunt disponibile paturi în spitale, materiale medicale esențiale și oxigen. Este, de asemenea, extrem de îngrijorător pentru noi, toți, la UNICEF, să aflăm despre copii care se îmbolnăvesc de această variantă, în vreme ce mulți dintre ei și-au pierdut părinții și au rămas singuri și vulnerabili, fiind privați de accesul la servicii medicale cruciale, la vaccinare și la educație”, a declarat Priyanka Chopra Jonas, ambasador al bunăvoinței pentru UNICEF. „Criza din India demonstrează de ce trebuie să acționăm acum pentru a evita posibilitatea ca noi mutații ucigașe să devasteze națiuni cu venituri mici și medii din toată lumea. UNICEF și partenerii săi din cadrul mecanismului COVAX fac demersuri pentru ca vaccinurile și tratamentele să ajungă la populațiile cele mai vulnerabile din lume, dar nu pot reuși fără sprijin. O soluție evidentă este ca statele membre ale G7 să se angajeze să doneze de îndată surplusul de vaccinuri Covid-19 țărilor în care personalul sanitar-medical și populația expusă au cea mai mare nevoie de acestea. Este motivul pentru care m-am alăturat celorlalți ambasadori ai bunăvoinței pentru UNICEF și am semnat această scrisoare prin care solicităm liderilor G7 să își asume urgent acest angajament în cadrul summitului care are loc săptămâna aceasta în UK, pentru a proteja de COVID-19 familiile și copiii din întreaga lume”.

În final, scrisoarea arată că „summitul care va avea loc în acest weekend reprezintă o ocazie vitală în care puteți conveni măsuri prin care vaccinurile să ajungă rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele…”, îndemnă liderii G7 să stabilească o foaie de parcurs prin care să sporească donațiile pe măsură ce crește numărul dozelor livrate de producători și subliniază că previziunile indică faptul că, până la finele anului, ar putea fi disponibile pentru a fi donate circa un miliard de doze.

Țările nu trebuie să aleagă între a lupta cu boala acasă sau în străinătate. Putem și trebuie să purtăm aceste lupte simultan și de îndată”, a spus Henrietta Fore, Director Executiv al UNICEF. „Acesta este un moment crucial în lupta împotriva COVID-19, întrucât liderii se întâlnesc pentru a stabili priorități legate de forma pe care o va lua această luptă în următoarele săptămâni și luni. Sunt încântată că atât de mulți suporter ai UNICEF se alătură apelului nostru la sprijin de urgență pentru mecanismul COVAX, astfel încât să putem continua să ducem această luptă la nivel global. În fond, boala nu ține cont de frontiere, deci nici lupta noastră împotriva virusului nu trebuie să se oprească la granițe”.

Urmăriți aici o versiune multimedia a scrisorii în lectura lui Liam Neeson și accesați alte conținuturi multimedia.

Pentru informații suplimentare, vizitați unicef.org/donatedosesletter.

Textul integral al scrisorii:

Stimați lideri ai G7,

De un an și jumătate, întreaga lume luptă cu pandemia de COVID-19, dar virusul continuă să se răspândească în multe țări și generează variante noi care ne pot readuce pe toți în situația din care am plecat. Acesta ar însemna din nou închiderea școlilor, perturbarea serviciilor de sănătate și continuarea scăderii economice, amenințând astfel viitorul familiilor și copiilor din toate colțurile Pământului.

Pandemia se va încheia doar atunci când va înceta peste tot, iar în acest scop este necesar ca vaccinurile să ajungă în fiecare țară, cât de poate de rapid și de echitabil. Summitul care va avea loc în acest weekend reprezintă o ocazie vitală în care puteți conveni măsuri pentru ca vaccinurile să ajungă rapid acolo unde este cea mai mare nevoie de ele.

UNICEF este deja pe teren, livrând vaccinuri în cadrul mecanismului COVAX, inițiativa internațională pentru echitate în vaccinare. Dar mecanismul COVAX are în prezent un deficit de 190 de milioane de doze, ceea înseamnă că oameni vulnerabili sunt lipsiți de protecție. Unele țări au promis că vor dona vaccinuri anul acesta, mai târziu, dar este nevoie de doze acum.

O analiză a UNICEF arată că țările din G7 vor avea curând suficiente doze pentru a dona 20% din vaccinurile care le revin în perioada iunie – august (peste 150 de milioane de doze) fără ca prin aceasta să înregistreze întârzieri în calendarele actuale de vaccinare a propriilor populații adulte. Vă cerem să faceți aceste donații de urgență, înainte de luna august, și să stabiliți o foaie de parcurs pentru sporirea donațiilor pe măsură ce crește numărul dozelor livrate de producători.

Previziunile indică faptul că, până la finele anului, ar putea fi disponibile pentru a fi donate circa un miliard de doze. Speranțele lumii se îndreaptă către dumneavoastră. Trebuie să răspundeți împreună acestei provocări. Să construim un viitor mai sănătos, mai luminos și mai echitabil pentru fiecare copil și adult:


DONAȚI 20% DIN VACCINURILE DISPONIBILE PÂNĂ ÎN AUGUST. PROTEJAȚI-NE PE TOȚI. DONAȚI ACUM DOZE DE VACCIN.

###

Despre analiza realizată de Airfinity

Analiza Airfinity este realizată folosind previziuni cu privire la livrările de vaccinuri alocate statelor membre ale G7, pornind de la numărul dozelor care vor fi sigur disponibile. Proiecțiile privind livrările au la bază acordurile încheiate între țări și producătorii de vaccinuri aprobate, cu excepția cazurilor în care se arată că includ vaccinuri-candidat aflate în faza a treia a studiilor clinice. Cifra agregată de 153 de milioane de doze reprezintă numărul total de doze disponibile dacă toate statele din G7 ar dona 20% din livrările pe care le vor primi în iunie, iulie și august 2021, mai puțin Novovax (din cauza limitărilor anticipate în livrarea acestuia).

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.