Un nou actor pe scena cooperarii si dezvoltarii internationale

0

Vineri, 17 decembrie 2010, Asociaţia Română pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (ARCADIA) a fost înfiinţată legal. ARCADIA a fost fondată în 2008 ca grup de lucru în cadrul GRSPSociety (Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români) şi s-a dezvoltat pe parcurs într-o comunitate cu o identitate proprie.

Iniţiativa este o premieră pentru România deoarece abordează arii ale politicii externe care sunt încă puţin cunoscute spaţiului românesc şi, în acelaşi timp, îşi propune să ofere o platformă neutră de dezbatere tuturor actorilor implicaţi în formarea politicilor publice în aceste domenii.

În calitatea sa de nou stat membru al UE şi implicit de donator internaţional emergent, România are un interes în a deveni un actor dinamic în arena globală. În acest context, ARCADIA, prin membrii săi, practicieni, cercetători, cadre universitare, formatori de politici publice, dar şi studenţi activi în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale, pune la dispoziţia societăţii româneşti un panel larg de expertiză şi educaţie internaţională şi multi-culturală.

Legalizarea asociaţiei este al doilea obiectiv atins în 2010 şi vine după organizarea primei conferinţe anuale ARCADIA pe tema Dezvoltare, comerţ, politici externe şi de securitate: Care este valoarea adăugată a noilor donatori emergenţi? desfăşurată între 25-26 noiembrie 2010, în Bucureşti. Conferinţa s-a axat pe determinarea modalităţilor prin care donatorii emergenţi pot contribui din perspectiva democraţiilor în tranziţie la dezvoltarea internaţională şi pe explorarea legăturilor între dezvoltare, comerţ, politicile externe şi de securitate în acest context.

Invitaţii Yesim Oruc (PNUD România), Mihaela Rutjens (MAE), Thomas Lawo (European Association for Research and Training Development Institutes-EADI), Simon Lightfoot (Universitatea din Leeds), Andy Storey (Universitatea College Dublin), Marjan Huc (Platforma Slovenă a ONG-urilor pe Dezvoltare SLOGA), Maria Sandor (Eximbank), Olivia Baciu (FPDL), Radu Stoicoviciu (PwC), Ana- Maria Mihaescu (International Finance Corporation) şi Misu Negritoiu (ING Group) au dezbătut alături de alţi participanţi importanţa politicilor de dezvoltare internaţională, efectele comerţului şi ale politicilor externe şi de securitate asupra politicilor de dezvoltare în contextul noilor donatori emergenţi, precum şi modalităţile în care acordurile de cooperare internaţională pot oferi beneficii reale pentru dezvoltarea noilor donatori emergenţi.

În cadrul workshopurilor au fost dezbătute implicaţiile crizei economice actuale asupra  bugetului comunitar pentru asistenţă pentru cooperate şi dezvoltare internaţională, modalităţile prin care România îşi poate valorifica experienţa de 20 ani de tranziţie pentru dezvoltarea actualelor ţări în tranziţie. De asemenea, s-a discutat despre rolul mass-media în abordarea problematicii cooperării şi dezvoltării internaţionale în ţări precum România, modul în care tinerii îşi pot dezvolta o carieră în domeniul dezvoltării internaţionale, rolul marilor companii în dezvoltarea natională şi internaţională, perspectiva academică asupra Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, precum şi modalităţile eficiente de măsurare a sărăciei extreme.

Despre ARCADIA

Fondată în 2008 ca grup de lucru în cadru GRSPSociety, ARCADIA este o reţea profesională care reuneşte practicieni, cercetători, cadre universitare, dar şi studenţi activi în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale. Scopul asociaţiei este de a contribui cu expertiză la formarea politicilor României în domeniul cooperării şi dezvoltării internaţionale, de a facilita transferul de informaţii către principalii actori implicaţi în formarea politicilor publice.

www.arcadianetwork.org

Prima conferinţă anuală ARCADIA a fost susţinută de  Ministerul Afacerilor Externe, PNUD România, PriceWaterhouseCoopers, Banca de Export-Import a României-EximBank S.A, Fondul Român de Contragarantare.

Declaraţii de presă

Ştefan Cibian, Co-Chair ARCADIA

ARCADIA este o iniţiativă care îşi propune să dezvolte o comunitate profesională pe domeniile dezvoltării şi cooperării internaţionale. O astfel de comunitate este foarte importantă datorită impactului pe care îl poate avea asupra unor politici de calitate şi asupra conturării unui rol relevant al României în contextul internaţional actual. Sunt foarte multe persoane din România care au o expertiză şi experienţă vastă în aceste domenii, iar contribuţia lor este importantă atât pentru dezvoltarea profesională a fiecăruia, cât şi pentru a aduce substanţă în dezbaterile şi în politicile publice din aceste domenii. Pentru noi, un prim pas a fost conferinţa ARCADIA din 25-26 noiembrie 2010 care a demonstrat că persoanele care lucrează în aceste domenii (în mediul institutional, academic, business sau ONG) sunt conştiente de necesitatea formării unei astfel de comunităţi. Suntem încrezători în succesul acestei iniţiative. 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează