Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Societatea Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti Romani (GRSPSociety) solicita revizuirea proiectului de lege privind introducerea votului prin corespondenta lansat de Ministerul Afacerilor Externe.

0

GRSPSociety saluta initiativa MAE de a facilita exercitarea dreptului la vot a cetatenilor romani aflati in strainatate. In noiembrie 2010, GRSPSociety a lansat un document de politici publice care sustine introducerea votului electronic (prin Internet) drept cel mai eficient mecanism alternativ de vot, cu cel mai mare potential de crestere a participarii diasporei la procesul electoral. Din mai 2010, GRSPSociety deruleaza proiectul „Diaspora Voteaza”, o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot cetatenii romani care traiesc in afara tarii.

In urma cercetarii realizate de echipa „Diaspora Voteaza” impreuna cu experti in politici publice, a reiesit ca avantajele votului electronic prin Internet sunt: 1) costurile reduse de operare in comparatie cu extinderea numarului de sectii de votare sau cu votul prin posta; 2) gradul inalt de securitate si depistarea potentialelor voturi duble; 3) cresterea gradului de participare; 4) lipsa costurilor suplimentare pentru cei cu acces la Internet; 5) accesibilitatea și atractivitatea; 6) economia de timp la numararea voturilor și raportarea rezultatelor. Pentru toate aceste motive, votul prin Internet apare drept o optiune mai eficienta si mai sigura pe termen lung in comparatie cu mecanismul votului prin corespondenta propus de MAE.

In forma sa actuala, proiectul de lege: 1) nu clarifica prevenirea votului dublu; 2) nu asigura un mecanism de supraveghere a plicurilor cu voturi primite de catre MAE pentru a preveni frauda; 3) nu clarifica anumite aspecte logistice necesare pentru o buna desfasurare a votului prin posta pentru alegerile ulteriore (spre exemplu, o metoda simpla prin care alegatorul inscris in Registrul alegatorilor prin corespondenta sa isi poate schimba adresa); 4) lasa loc interpretarilor privind o posibila privare de dreptul la vot in anumite cazuri.

„Este absolut necesar ca aceste aspecte sa fie rezolvate inaintea adoptarii acestei propuneri de lege pentru a nu compromite procesul democratic ori increderea in sistemele de vot de la distanta. Exista solutii la aceste probleme si speram sa existe si vointa de a le rezolva”, spune Andrei Popovici, coordonatorul proiectului  „Diaspora Voteaza”.

GRSPSociety propune introducerea unui articol nou privind sondarea altor metode eficiente de vot la distanta, specificarea pedepsirii tentativelor de frauda, precum si luarea in considerare a unei ample campanii de promovare a votului prin corespondenta si a procedurilor impuse de acesta in eventualitatea adoptarii legii.

Vineri, 28 ianuarie 2011, de la ora 10:00, reprezentanţi ai GRSPSociety au participat la o masă rotundă organizată de MAE, cu scopul de a analiza proiectul de lege şi a propune soluţii de îmbunatăţire a legii actuale.

###

Despre Diaspora Votează

„Diaspora Votează” este o campanie pentru introducerea unui mecanism alternativ de vot pentru cetăţenii români din străinătate, pornind de la exemple de bune practici ale altor state din Uniunea Europeană. Recomandările echipei „Diaspora Votează” vin în urma organizării a 17 dezbateri cu reprezentanţi ai românilor din 11 ţări, colectării de chestionare pe acest subiect de la români din 26 ţări, realizării unei serii de discuţii cu experţi în domeniu şi a unei analize detaliate a soluţiilor folosite în alte ţări. Proiectul este susţinut de Societatea Globală a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români (GRSPSociety) şi a fost conceput şi lansat în cadrul conferinţei organizaţiei, „Proiectul România 2020: Ce putem face pentru România în următorii zece ani” (Boston, decembrie 2009)

Mai multe despre proiect: diasporavoteaza.org

Despre GRSPSociety

GRSPSociety este o organizaţie non-guvernamentală, independentă şi neafiliată politic, având peste 1300 de membri în 21 de ţări. Îşi propune să consolideze comunităţile de tineri români din străinătate prin dezvoltarea unei reţele internaţionale deschise de organizaţii şi indivizi interesaţi, să contribuie la modernizarea şi dezvoltarea României prin implicare civică şi profesionalism. Viziunea organizaţiei este o Românie democratică, europeană, conectată la mediul internaţional, competitivă şi justă, care să ofere oportunităţi egale de afirmare tuturor cetăţenilor ei indiferent de localizare, o Românie care să fie un jucător activ şi să aducă o valoare adăugată veritabilă pe scena internaţională.

Pentru mai multe informaţii, vă invităm să accesaţi documentul integral de politici publice (link ) şi observaţiile GRSPSociety la proiectul de lege al MAE

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.