Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

România rămâne pe lista de supraveghere (Tier II Watchlist) în privința traficului de persoane,  conform celui mai recent raport anual al Departamentului de Stat al Statelor Unite

0

Pentru al treilea an consecutiv, România se regăsește în rândul țărilor aflate pe lista de  supraveghere a Statelor Unite în privința traficului de persoane (Tier II Watchlist), singura țară  membră a Uniunii Europene, alături de Irlanda, aflată în această situație.

Această derogare de un an  este pentru a implementa urgent reforme majore în lupta împotriva traficului de persoane înainte de  retrogradarea la ultimul nivel (Tier 3), lucru care ar presupune introducerea de sancțiuni, inclusiv  sancțiuni economice sau legate de fondurile pentru investiții alocate de SUA pentru țara noastră.

Conform raportului, Guvernul României nu îndeplinește standardele minime pentru eliminarea  traficului de persoane deși face eforturi în acest sens. Cu toate acestea, nu a dovedit că aceste eforturi  s-au intensificat, mai ales în contextul impactului pandemiei de Covid-19, care a afectat disproporționat  persoanele vulnerabile, inclusiv victimele și supraviețuitorii traficului.

Ca în fiecare an, raportul indică și principalele măsuri pe care România trebuie să le ia cu  celeritate și pe care platforma ProTECT le-a subliniat anterior public în nenumărate ocazii:

  • Finanțarea și facilitarea accesului la servicii specializate de asistență și protecție pentru victimele  traficului de persoane (servicii sociale, medicale, consiliere psihologică, educație și formare  vocațională etc., care acum sunt oferite în mare parte prin organizații non-guvernamentale din  resurse proprii);
  • Identificarea proactivă a victimelor traficului de persoane, în special din rândul persoanelor  vulnerabile;
  • Formarea specialiștilor în identificarea și recunoașterea indicatorilor de exploatare, precum  și formarea tuturor actorilor instituționali care interacționează cu victimele și care trebuie să  înțeleagă toate implicațiile presiunii psihologice și impactul traumelor;
  • Revizuirea modului în care se acordă compensațiile pentru victime și asigurarea protecției  victimei pe tot parcursul procedurilor penale;
  • Creșterea numărului de ofițeri de poliție specializați care se ocupă de investigațiile legate de  traficul de persoane;
  • Pedepsirea infractorilor și recuperare a câștigurilor obținute de pe urma exploatării ființelor  umane.

Raportul menționează și câteva progrese făcute în decursul anului trecut, precum modificarea Codului Penal, creșterea pedepselor și corectarea erorii din Legea 217/2020 la care Platforma  ProTECT a lucrat îndeaproape cu mai mulți parlamentari. De asemenea, este menționat parteneriatul  strategic cu Biserica Ortodoxă Română, parteneriat facilitat și de o parte a membrilor ProTECT.

“Rămânem în această situație în care, pentru al treilea an consecutiv, nu reușim să facem  progrese semnificative în lupta împotriva traficului de persoane, iar Departamentul de Stat subliniază  multe dintre propunerile și recomandările venite anterior din partea societății civile specializate în  lupta antitrafic din România. Secretarul de Stat al SUA, Anthony Bliken, identifică discriminarea  sistemică care duce la inechități și excluziune socială, precum și lipsa de oportunități și sprijin  drept cauze ale perpetuării traficului de persoane. Este nevoie de mai mult curaj și asumarea unor  decizii importante pentru a produce schimbări sistemice și ne adresăm din nou atât executivului,  cât și legislativului, cerându-le să demonstreze mai multă determinare în identificarea și alocarea  de resurse, monitorizarea cooperării interinstituționale atât în combatere, cât și în asistență și mai  multă insistență în a urmări prioritățile de reformă legislativă”, au declarat reprezentanții platformei  ProTECT.

Organizațiile membre ale platformei ProTECT subliniază, de asemenea, că problemele  sistemice menționate în 2019 care au dus la retrogradarea calificativului de țară au fost prea puțin  adresate: “corupția endemică și suspiciunile de complicitate ale oficialilor publici, cu precădere  cei responsabili pentru centrele de minori, lipsa de calificare a judecătorilor în cazurile de trafic de  persoane și interacțiunea cu victimele, care au ca efect lipsa măsurilor de protecție, lipsa măsurilor  compensatorii și lipsa condamnărilor.” Lipsa fondurilor pentru intervenții în urgență și asistență  specializată pe termen mediu și lung rămâne o caracteristică de acum constantă în România, lăsând  victimele fără acces la servicii specializate și vulnerabile retraficării.

ProTECT este o coaliție a organizațiilor specializate care luptă împotriva traficului de  persoane și pentru protejarea drepturilor victimelor și supraviețuitorilor, care reunește în acest  moment douăzeci și una dintre cele mai active organizații neguvernamentale din domeniu.

Misiunea ProTECT este de a acționa ca factor catalizator și centru de resurse pentru  membrii săi și alte entități publice și private cu scopuri similare, astfel încât acestea să colaboreze  într-un mod eficient în prevenire, protecție și asistență a victimelor, capacitare și advocacy, pe  proiecte și inițiative cu un impact din ce în ce mai mare în combaterea traficului de persoane.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.