România – gazdă în 2024 a Forumului Global al Democrației, în anul crucial al alegerilor electorale

0

București, România 15.09.2023 – Europuls – Centrul de Expertiză Europeană anunță că România va fi gazda în 2024 a cele mai mari conferințe din lume despre democrație. În perioada 15-18 mai 2024, Forumul Global privind Democrația Directă Modernă, care a avut loc pe cinci continente din 2008, va reuni în București o comunitate globală diversă de activiști, decidenți și experți care vor aborda probleme presante legate de drepturile directe de participare democratică și civică.

Forumul Global privind Democrația Directă Modernă este o conferință participativă care atrage anual peste 500 de participanți din peste 60 de țări și este întotdeauna organizat de o coaliție de organizații ale societății civile și instituții locale. În România, conferința va fi găzduită de Europuls – Centrul de expertiză europeană, ONG-ul elvețian Democracy International, precum și Primăria București și Universitatea din București.

Perioada în care se va desfășura evenimentul, și anume sfârșitul lunii mai 2024, chiar înaintea alegerilor europene, marchează un an electoral semnificativ pentru România, cu alegeri europene, locale, naționale și prezidențiale la orizont. Evenimentul promite o oportunitate unică pentru participanți de a obține informații despre peisajul democratic al României și al regiunii. În acest sens, o prezentare prealabilă a situației politice actuale va oferi participanților șansa de a intra în istoria politică a Bucureștiului și a României.

Forumul Global al Democrației de la București va avea ca temă conceptul de „încredere”. Vor fi explorate mai multe subiecte cheie, cum ar fi participarea tinerilor în procesul decizional, democrația directă și participarea la deciziile UE, legătura dintre mass-media și democrație și ramificațiile războiului din Ucraina.

„Suntem extrem de onorați să găzduim în 2024 la București Forumul Global al Democrației, împreună cu partenerii noștri de la Democracy International. Într-un an în care cetățenii români vor pune democrația în practică atunci când vor merge la secțiile de votare de 4 ori, Forumul Global va fi ocazia perfectă pentru ei de a înțelege mai bine de ce contează democrația. Europuls a aspirat întotdeauna să aducă o dimensiune internațională la Forumul anual EUROSFAT, premiat la nivelul UE. După 11 ediții de succes, suntem bucuroși să extindem Forumul EUROSFAT și să-l recreăm la un nivel superior. În 2024, România va fi cu adevărat capitala democrației, datorită Forumului Global pentru Democrația Directă Modernă.” spune Tana Foarfă, Director Executiv Europuls – Centrul de Expertiză Europeană

„Sunt încântat că Bucureștiul va fi gazda evenimentului Global Forum on Modern Direct Democracy, cel mai mare forum dedicat democrației directe și participative, care va reuni participanți din diverse țări în perioada 15-19 mai 2024.

Experiențele diferite ale participanților – de la mediul academic, politic, ori reprezentanți ai societății civile, vor aduce o perspectivă multidisciplinară asupra democrației.

Democrația participativă este o parte integrantă a modelului european de societate, fapt consfințit inclusiv în textul Tratatului de la Lisabona care prevede că deciziile autorităților se iau în mod cât mai transparent și la un nivel cât mai apropiat de cetățean. Țările care vor reuși să îmbine cât mai armonios democrația reprezentativă, bazată pe reprezentanți aleși, cu democrația directă/participativă, bazată pe consultarea cetățenilor, sunt cele care vor reuși să se dezvolte rapid și să răspundă marilor provocări ale viitorului, vor fi capabile să-și armonizeze dezvoltarea economică cu grija față de cetățean și de mediul în care trăiește.

Acest model de administrație bazat pe consultarea cetățenilor este o caracteristică importantă a mandatului meu. Menționez doar de cea mai recentă dezbaterea organizată de Primăria Capitalei în această vară pe tema Planului Urbanistic General la care au participat peste 21,000 de cetățeni. Opiniile și ideile lor se vor regăsi în viitorul PUG, iar acest lucru va fi un mare câștig pentru orașul nostru.”, declară Nicușor Dan, Primarul Bucureștiului.

„Într-o lume în continuă schimbare, democrația este singurul mijloc de a proteja drepturile și valorile fundamentale ale oamenilor”, a spus Mugur Zotlea, prorector al Universității din București. „Totuși, democrația nu este un dat, trebuie să să fie întărită în mod constant și doar politicienii și guvernele sunt responsabile pentru asigurarea unei democrații funcționale, dar are nevoie și de cooperarea deplină a cetățenilor și a instituțiilor precum universitățile. Universitatea din București a fost una dintre pietrele de temelie ale democrației în România, de la bun început, este alma mater a unei părți semnificative a elitei intelectuale și administrative românești. Ca instituție fondatoare a statului român modern, este firesc ca Universitatea București să fie de acord să găzduiască Forumul Global 2024 pentru Democrația Modernă Directă în sediul său, pentru a stimula dezbateri active despre democrație, participare, educație, statul de drept, transparență, printre multe alte subiecte importante.”

„Vrem să acordăm o atenție deosebită apariției și dezvoltării de noi instrumente de democrație în regiunea Mării Negre. Cetățenia activă are o istorie lungă în regiune, dar s-a confruntat cu multe obstacole. Recent, pandemia și războiul din Ucraina au testat rezistența regiunii, ceea ce a dus la momentul crucial de a avea conversația despre cum putem face democrațiile noastre mai democratice.  Prin găzduirea evenimentului la București, împreună cu Europuls, și prin invitarea participanților din țările vecine, cum ar fi Moldova și Ucraina, Forumul va oferi o platformă și o oportunitate de networking pentru societatea civilă din întreaga regiune. Va oferi oportunități de revigorare a democrației și de încurajare a cooperării pe termen lung.”, declară Caroline Vernaillen, co-președinta Forumului.

Forumul va fi găzduit de Democracy International, Europuls- Centrul de Expertiză Europeană, Primăria București și Universitatea din București, împreună cu o largă coaliție de ONG-uri locale și internaționale, inclusiv Fundația Elvețiană pentru Democrație și Mehr Demokratie.

Informații și preînregistrare pe: www.2024globalforum.com

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 50 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.