REPowerEU – formularul a fost modificat conform cerințelor pentru o consultare publică completă

0

Ne bucurăm să vă informăm că în cursul zilei de astăzi formularul a fost modificat și acum acum se pot propune noi reforme sau investiții la finalul acestuia.

Noul capitol REPowerEU, pus în consultare publică pe 17 martie, reprezintă o oportunitate unică de a îmbunătăți reformele din Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), venind cu o finanțare suplimentară de 1,4 miliarde de euro. Însă, modul de colectare a observațiilor publicului nu permite propunerea de noi reforme și investiții, în afara celor alese de Guvern, și limitează astfel contribuția societății.

Actualul plan (PNRR) a adus reforme și investiții care contribuie la atingerea neutralității climatice și au efecte benefice pentru mediu. Totodată, propunerile din actualul plan prezintă și efecte economice pozitive, care stimulează tehnologiile verzi.

Declanșarea războiului din Ucraina a destabilizat sistemul energetic european, iar măsurile din PNRR trebuie suplimentate cu soluții verzi de adaptare. Astfel, REPowerEU este o ocazie  de a îmbunătăți reformele din domeniul energiei și de a reduce dependența de combustibili fosili, mai ales cei proveniți din Federația Rusă.

Din păcate pentru noi, cetățenii României, această nouă oportunitate a început cu stângul. Dezbaterile privind REPowerEU s-au lansat cu întârziere în condițiile în care România trebuie să trimită acest document către Comisia Europeană până la sfârșitul lunii aprilie.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a pus în dezbatere publică un document în care se prezintă reformele și investițiile pe care Guvernul își propune să le introducă în plan. Pe lângă acesta, MIPE a propus un formular online prin care părțile interesate au posibilitatea de a aduce observații legat de propunerile din capitol. Din păcate, însă, formularul nu funcționează  permanent, ci cu intermitențe; formularul nu poate fi descărcat și nu permite opțiunea de a propune alte reforme și investiții care nu au legătură cu cele elaborate de către Guvern.

Având în vedere cele prezentate mai sus, WWF România, Bankwatch România, 2Celsius, Greenpeace România, Funky Citizens și Comunitatea Declic consideră că actualul formular limitează mult posibilitatea de a propune reforme, lăsând totodată impresia că doar reformele și investițiile propuse de Guvern vor fi trimise către Comisia Europeană, modificate eventual în funcție de observațiile primite.

Credem că instituțiile, organizațiile sau persoanele interesate  ar trebui să aibă oportunitatea de a propune măsuri relevante pentru consolidarea rezilienței sistemului energetic și pentru alocarea celor 1,4 miliarde de euro pentru creșterea siguranței energetice naționale.

Cerem pe această cale modificarea formularului, astfel încât să fie permisă posibilitatea de a propune noi reforme și investiții.

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.