Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Proiectele premiante ale Galei Premiilor Participării Publice au nevoie de susținere

0

În ultimele șase săptămâni am vorbit, aici și pe Facebook, despre Gala Premiilor Participării Publice. E unul dintre cele mai dragi evenimente pentru noi și asta pentru că, o dată pe an, adunăm laolaltă curajoșii, încăpățânații și optimiștii care nu doar cred într-un viitor mai drept, ci luptă pentru el.

Dar, în același timp, ne apucă o furie de fiecare dată când citim proiectele. Nu ai cum să nu te întrebi dacă instituțiile publice au lucrat vreodată în interesul nostru. În 2020, câteva organizații au dat în judecată Primăria Bucureștiului pentru superficialitatea și nepăsarea cu care a creat un plan de gestionare a calității aerului. Asta în condițiile în care bucureștenii se bazează pe măsurătorile aerului făcute de o inițiativă nonguvernamentală  pentru că instituțiile celui mai poluat oraș din țară nu au făcut nimic.

Cum e, ca elev, să primești o bursă de șase lei? Ce poți face cu acești bani? Sau cu zece lei? Asta e bursa școlară pe care unele primării o acordau. Iar ăsta era un caz bun, pentru că alte sute de mii de elevi nu au primit niciodată vreun astfel de sprijin. Consiliul Național al Elevilor a luat parlamentarii la rând, pentru a-i convinge că elevii nu pot crește cu zece lei pe lună și trebuie să aibă garantată o bursă școlară de minim 100 de lei. Adică 38% din diurna zilnică a unui parlamentar.

O altă organizație a vrut să se asigure că tragedia de la Caracal nu se va mai repeta și, împreună cu comunitatea sa, a făcut petiții și a sunat parlamentarii pentru ca autoritățile să investească într-un sistem de localizare care chiar să ajute apelanții 112.

200.000 de oameni locuiau, până anul trecut, în așezări informale. Altfel spus, casele lor, aflate la marginea orașelor sau satelor, nu apăreau pe niciun fond funciar, pe raza niciunei primării. Dacă locuința lor nu exista, ce fel de servicii puteau primi acești oameni? Nu aveau buletin, nu aveau un medic de familie și nici acces la apă, curent sau chiar o școală pentru copiii lor. Nicio infrastructură care să-i ajute să iasă din sărăcie. A fost nevoie de munca a cinci organizații pentru ca ei să poată intra în legalitate, iar anul trecut a fost aprobată legea inițiată de aceste organizații privind așezările informale.

Toate aceste rezultate au fost obținute în 2019 și 2020. Însă munca lor a început cu mulți ani înainte. Consiliul Național al Elevilor luptă de aproape 15 ani pentru respectarea legii educației, iar legea așezărilor informale e rodul a șapte ani de mers pe teren. Pentru noi, Gala e acel moment în care spunem  că „nu e totul pierdut” și ne regăsim speranța.

Și cu aceeași speranță ne întoarcem la tine.

Împreună, le oferim recunoașterea și un sprijin care-i poate ajuta mai departe. Cu 1000 de euro, cât vrem să oferim premianților din acest an, ei pot contracta serviciile unui avocat sau pot primi mai repede ajutorul unui expert. Mai mult, pot depune mai repede un proiect de lege sau să închirieze un loc unde să adune toți locuitorii de pe o stradă, nemulțumiți de ilegalitățile din cartier.

Nu sunt mulți bani, însă sunt vitali.

O donație de 50 de lei înseamnă câțiva kilometri de benzină care să ajute organizația să ajungă de urgență până într-un sat. Poate însemna un bilet de tren pentru o victimă a abuzurilor domestice sau un pachet de scutece pentru copilul său.

Acești oameni știu ce pot face și știu cum o pot face. Ei luptă pentru noi, dar au nevoie de resurse financiare.

Donează

<< În tot vârtejul pandemiei, o perioadă în care ONG-urile și activiștii au demonstrat o solidaritate extraordinară în a acoperi nevoi urgente pe care statul a părut neputincios să le gestioneze, câteva lucruri au rămas neschimbate. Au continuat defrișările și construcțiile ilegale, bugetele locale au rămas un mister pentru cetățeni, au continuat toaletările abuzive de copaci sau funcționarea gropilor de gunoi poluante. Cu toate acestea, proiectele pe care le-am primit la Gală demonstrează că o mână de cetățeni și organizații au continuat să aducă problemele comunităților lor pe agenda instituțiilor responsabile. Sigur, a fost și mai greu ca de obicei și pentru asta, cu atât mai mult ei merită atenția și susținerea noastră.

În perioada următoare vom merge să-i premiem pe câștigătorii Galei, în locurile unde au obținut schimbarea. Ne dorim să le putem oferi granturi de 1000 eur fiecărui premiant, pentru a le arăta puțin sprijin concret în demersurile civice pe care le au în derulare sau pe care le plănuiesc. Aici avem nevoie de sprijin. Donațiile voastre le vor arăta că nu sunt singuri în “luptele” lor. >> Oana Preda, Director Executiv CeRe

„Rareori refuz să jurizez competiții care implică inițiative ale unor organizații sau persoane. Nu refuz dintr-un motiv cât se poate de egoist. E doza mea de optimism pe care am nevoie să o iau ca jurnalist care documentează, în mare parte, nereguli, abuzuri, nedreptăți. Și dacă scriem și vorbim despre acestea e bine să-i cunoaștem și pe cei care caută soluții.

Și Gala oferă o astfel de posibilitate, să-i cunoaștem pe cei care vor să schimbe lucrurile în satul lor, în școala lor, în cartierul lor în țara aceasta în care trăim. Iar nouă, celorlalți, ne revine responsabilitatea să-i susținem.” Diana Oncioiu, jurnalistă DelaO.ro și membră a juriului Galei Premiilor Participării Publice

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.