Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni. S-au deschis candidaturile la ediția 2023!

0

Cum candidez?

Ești rezident(ă) în Uniunea Europeană cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani și lucrezi la un proiect european? Dacă da, ai putea fi următorul câștigător al premiului Charlemagne pentru tinerii europeni! Înscrie-ți proiectul, primește până la 7 500 EUR și beneficiază de ajutorul de care ai nevoie pentru a-ți dezvolta în continuare inițiativa.

Te poți înscrie accesând pagina Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni.

Calendarul pentru 2023

 • 12 ianuarie 2023 lansarea concursului
 • 2 februarie 2023: data-limită de trimitere a proiectelor
 • Martie 2023: anunțarea câștigătorilor de la nivel național
 • 2023: ceremonia de decernare a premiului la Aachen

Reguli

Înainte de a-ți depune candidatura, asigură-te că ai citit versiunea integrală a regulilor privind Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni. Proiectele care nu îndeplinesc criteriile identificate în norme nu vor fi luate în considerare pentru evaluare. Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

1. Trebuie să fi dat rezultate în următoarele domenii:

 • promovarea cooperării și a înțelegerii atât în întreaga Europă, cât și la nivel internațional, pe baza valorilor democratice (cum ar fi, de pildă, respectarea demnității umane, libertatea, egalitatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului);
 • promovarea unui sentiment comun al identității europene și al integrării europene;
 • încurajarea altor tineri din Europa să se implice în democrația noastră;
 • oferirea unor exemple concrete de europeni care trăiesc împreună ca o singură comunitate.

2. Proiectele trebuie să fi fost depuse de un tânăr rezident/o tânără rezidentă într-una dintre cele 27 de țări ale Uniunii Europene, cu vârsta cuprinsă între 16 și 30 de ani la data depunerii cererii.

Inspiră-te de la câștigătorii edițiilor anterioare și de la proiectele lor.

Criteriile de evaluare

Proiectele vor fi evaluate pe baza următoarelor criterii:

 • cât de bine au fost atinse obiectivele premiului;
 • creativitatea și originalitatea proiectului, inclusiv inițiativele inovatoare;
 • se va acorda prioritate proiectelor cu dimensiune transnațională (care implică tineri din mai multe țări ale Uniunii).

Procedura de selecție

Selecția se face în două etape. În primul rând, juriul național din fiecare țară a Uniunii decide care este cel mai bun proiect național. Ulterior, dintre cele 27 de proiecte naționale câștigătoare, juriul european decide cele trei proiecte europene câștigătoare.

Juriul național din fiecare stat membru este format din doi deputați în Parlamentul European și un reprezentant al sectorului tineretului și este selectat anual. Pentru mai

multe informații despre procedura națională de selecție din țara ta, te invităm să consulți Biroul de legătură al Parlamentului European din țara ta.

Juriul european care selectează cei trei laureați europeni este format din:

 • Președintele Parlamentului European;
 • doi deputați în Parlamentul European;
 • trei reprezentanți ai Fundației pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen;
 • doi reprezentanți ai sectorului tineretului (inclusiv foști laureați ai premiului).

Decizia juriului european este definitivă.

Premiul

 1. Cele trei proiecte europene câștigătoare primesc următoarele premii: premiul întâi este în valoare de 7 500 EUR, premiul al doilea este de 5 000 EUR, iar premiul al treilea este de 2 500 EUR.
 2. Reprezentanți ai fiecărui proiect național câștigător sunt invitați la ceremonia de decernare a Premiului Charlemagne pentru tinerii europeni.
 3. Premiul include și o invitație oferită celor trei laureați de a vizita Parlamentul European (de la Bruxelles sau de la Strasbourg).

Dacă ai întrebări, te rugăm să ne contactezi la adresa youth@europarl.europa.eu.  (Politica de confidențialitate)

Despre premiu

În fiecare an, Parlamentul European și Fundația pentru Premiul Internațional Charlemagne din Aachen acordă Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni unor proiecte care schimbă Europa și sunt o sursă de inspirație pentru toți, gestionate de tineri din întreaga Uniune Europeană.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.