Politicienii încearcă amuțirea ONG-urilor // Mai sunt 10 zile pentru înscrieri la Gala Premiilor Participării Publice

0

Când politicienii încearcă amuțirea societății civile este nevoie ca exemplele de civism să fie vizibile

Petrecem sezonul de iarnă – primăvară cu tensiunea crescută. Nu e de la prea multă cafea, ci de la încercările repetate ale unor parlamentari de a închide gura ONGurilor (modificările la legea urbanismului și cele la legea de organizare și funcționare a organizațiilor) și activiștilor (modificările la Codul Penal). Toate acestea într-un context în care oricum pofta de activism, și la ONGuri și la cetățeni, e și ea destul de scăzută.

Încercările politicienilor de a limita spațiul civic nu ne împiedică să organizăm Gala Premiilor Participării Publice. Ba chiar ne încurajază. E un moment bun să arătăm că există încă oameni care se luptă pentru binele comunităților lor, uneori în ciuda autorităților. Și mai ales, e un moment bun să îi apreciem și să ne luăm niște inspirație de la ei.

Ne opunem încercărilor repetate din partea guvernanților de a închide gura societății civile

Ultimele luni ne-au adus în fața unor încercări accelerate ale guvernanților de a restricționa masiv spațiul civic și mecanismele societății civile de a se adresa instanței, atunci când se constată decizii nelegale luate de instituțiile statului.

Oana Preda, Director Executiv CeRe, a povestit în podcastul Recorder despre:

  • legile cu care politicienii vor să limiteze  posibilitatea societății civile de a ataca în instanță decizii și proiecte ilegale ale instituțiilor publice.
  • încercările de restrângere a spațiului civic, prin măsuri care să limiteze și să sancționeze libera exprimare și protestul.
  • stigmatizarea societății civile și impunerea unor obligații aberante în legătură cu sursele de finanțare ale organizațiilor.

Încă din noiembrie, anul trecut, împreună cu Grupul ONGuri pentru cetățeanam contestat public alături de alte 160 de organizații proiectul propus de senatorul PNL Daniel Fenechiu. Din cauză că ONGurile atacă nejustificat în instanță proiecte, spunea domnul senator,  România nu se dezvoltă și nu are autostrăzi. Proiectul Fenechiu a fost în cele din urmă retras, după eforturi intense din partea sectorului neguvernamental de a-i convinge pe inițiatori că alunecă pe o pantă iliberală, limitând drastic accesul societății civile la justiție și dreptul la liberă asociere.

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.