PE aprobă un sprijin bugetar esențial pentru Ucraina și UE

0
  • Sprijin pe termen lung pentru Ucraina, o finanțare mai bună pentru priorități precum migrația, politicile externe și pregătirea în caz de criză

  • Modificările aduse bugetului UE urmăresc să răspundă la provocările actuale și viitoare

  • Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP) va face Europa mai competitivă și rezilientă în diverse sectoare strategice

  • Eurodeputații au obținut întărirea controlului democratic asupra Mecanismului pentru Ucraina și au deschis calea spre folosirea activelor rusești înghețate

PE aprobă o finanțare pe termen lung pentru Ucraina, platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” și modificările majore aferente ale bugetului multianual al Uniunii.

Sursa: aici.

Parlamentul European a aprobat marți revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii, cunoscut sub numele de „cadrul financiar multianual”, sau CFM. El include Mecanismul pentru Ucraina, în valoare de 50 de miliarde EUR, și platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP), care urmărește să crească independența strategică a Uniunii și să stimuleze inovarea.

Revizuirea bugetului pe termen lung al Uniunii

Această actualizare a CFM, aprobată cu 499 voturi pentru, 67 împotrivă și 31 abțineri, va permite bugetului Uniunii să se adapteze mai eficient la nevoile în continuă schimbare și la circumstanțele neprevăzute. Mai precis, ea întărește capacitatea bugetului Uniunii de a răspunde la nevoile generate de migrație și de provocările externe, ajută Uniunea să fie mai bine pregătită în caz de criză și îmbunătățește flexibilitatea bugetară. Revizuirea respectă cererile eurodeputaților și introduce un mecanism pentru a face față creșterii costurilor legate de rambursările aferente planului de redresare NextGenerationUE, ca urmare a majorării dobânzilor. Pe 6 februarie, eurodeputații au ajuns la un acord cu statele membre privind bugetul pe termen lung. Puteți găsi toate detaliile în comunicatul de presă aferent.

Parlamentul a adoptat și o rezoluție privind revizuirea regulamentului CFM cu 422 voturi pentru, 101 împotrivă și 101 abțineri.

Urmăriți înregistrările video ale discursurilor rostite în plen de coraportorii pentru CFM Jan Olbrycht (PPE, Polonia) (link la discurs) și Margarida Marques (S&D, Portugalia) (link la discurs).

Ajutorul financiar pentru Ucraina

Revizuirea CFM instituie și așa-numitul „Mecanism pentru Ucraina”, aprobat cu 536 voturi pentru, 40 împotrivă și 39 abțineri. El prevede 50 de miliarde EUR sub formă de granturi, împrumuturi și garanții și demonstrează că Uniunea Europeană rămâne alături de Ucraina și va continua să o sprijine atât timp cât este nevoie. Pentru a afla ce îmbunătățiri au obținut deputații la negocieri, consultați comunicatul de presă din 6 februarie referitor la acordul cu Consiliul.

Urmăriți discursurile rostite în plen de Michael Gahler (PPE, Germania) (link la discurs), coraportor din partea Comisiei pentru afaceri externe, și Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania) (link la discurs), coraportoare din partea Comisiei pentru bugete.

Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” (STEP)

Platforma a fost adoptată cu 517 voturi pentru, 59 împotrivă și 51 abțineri. Ea face parte la rândul ei din pachetul de revizuire bugetară și urmărește să consolideze și să îmbunătățească poziția Europei în mai multe domenii tehnologice esențiale. Este vorba despre tehnologiile digitale, tehnologiile curate și cele care folosesc resursele eficient, cum ar fi tehnologiile și biotehnologiile care contribuie la obiectivul „zero emisii nete”. Accesați comunicatul de presă din 7 februarie pentru a găsi toate detaliile acordului convenit cu statele membre.

Urmăriți discursurile rostite în plen de José Manuel Fernandes (PPE, Portugalia) (link la discurs), coraportor din partea Comisiei pentru bugete, și Cristian-Silviu Buşoi (PPE, România), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (link la discurs), care a vorbit în numele lui Christian Ehler (PPE, Germania), coraportor din partea Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.

Context

Cadrul Financiar Multianual (CFM) stabilește limitele anuale (plafoanele de cheltuieli) pentru angajamentele Uniunii în diverse domenii de politică (categorii mari de cheltuieli numite rubrici) și pentru plățile anuale globale pe o perioadă de șapte ani. Cadrul curent pentru perioada 2021-2027 a fost adoptat în 2020. Comisia Europeană a propus, pe 20 iunie 2023, o revizuire la mijlocul perioadei, în care a inclus crearea Mecanismului pentru Ucraina și a STEP.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.