ONG-urile – vinovatul de serviciu sau un semn de sănătate a unei societăți?

0

Rolul esențial al ONG-urilor în susținerea pluralismului vocal și a democrației
Organizațiile non-guvernamentale (ONG-urile) joacă un rol fundamental în consolidarea democrației în România și în promovarea pluralității vocilor în societate.

Aceste entități independente, care acționează în diverse domenii, precum drepturile omului, mediu, educație și sănătate contribuie la crearea unui spațiu public diversificat și la implicarea activă a cetățenilor în viața comunității. Multe ONG-uri atrag finanțări și implementează proiecte importante, care contribuie la realizarea unor obiective importante pentru întreaga societate. Sunt situații în care ONG-urile sunt singurele entități care încearcă să găsească în mod proactiv soluții la problemele societății sau la cele de mediu.

Din păcate, rolul important al ONG-lor nu este cunoscut și, cu atât mai puțin, recunoscut. Dimpotrivă, atunci când este nevoie de un țap ispășitor, activitatea ONG-lor este prezentată tendențios, mai ales când entitățile cu adevărat responsabile nu și-au făcut datoria, nu au servit societatea, așa cum le este menirea, iar această lipsă de responsabilitate are, adesea, efecte tragice.

Tragica moarte a tinerei atacate de urs pe traseul montan din Bucegi a stârnit, în mod firesc, stupoare, frică și furie. Și, tot în mod firesc, au fost căutați vinovați pentru ce s-a întâmplat. Însă, spre deosebire de alte evenimente din trecut, vinovații nu sunt atât de ușor de identificat, fiind vorba, acum, de atacul unui animal sălbatic, pe un traseu montan. Pe cine tragi la răspundere, când nu poți învinovăți o persoană pentru atacul unui urs în pădure, pentru mușcătura unei vipere, pentru o avalanșă sau pentru un trăsnet? Să ținem cont de un aspect logic: chiar dacă s-ar reduce la jumătate populația de urs, probabilitatea de a interacționa cu un urs în calitate de turist sau fermier rămâne ridicată. Riscurile asociate unei interacțiuni nu sunt, însă, similare, ci depind de context.

Totuși, oamenii au nevoie de un țap ispășitor și din nou, ONG-urile au primit acest ”rol”, așa cum s-a întâmplat în nenumărate alte situații de criză. Nu este învinovățită vreuna dintre instituțiile care ar fi avut atribuții legale și responsabilitatea pentru managementul speciei, sau pentru conștientizare și instruirea populației cu privire la comportamentul recomandat în natură, mai ales a turiștilor și a celor ce lucrează în domenii cu risc major de întâlnire cu animale sălbatice. Nu este învinovățită nici entitatea care, în baza cotelor de prevenție, putea să ceară extragerea ursului problemă, de care, aparent, se știa. Cadrul legal există, căi de acțiune există, doar că menținerea sănătății și vieții oamenilor pare să fie o prioritate pentru entitățile responsabile pentru managementul populației de urși. Organizațiile nonprofit preocupate de protecția mediului au fost considerate, și de data aceasta, responsabile de atacul ursului. De ce? Pentru că susțin de ani de zile nevoia ca managementul populației de urs din țara noastră să se facă integrat, ținând cont de toate aspectele care duc la situații conflictuale, de la managementul deșeurilor, la interzicerea hrănirii, la conștientizare și educație, cu atenție deosebită acordată exemplarelor habituate, care s-au obișnuit cu prezența omului. Vinovatul de serviciu este reprezentat, așadar, de ONG-urile care consideră că vânătoarea pentru trofee a exemplarelor din creierii munților nu contribuie cu nimic la reducerea riscurilor de conflicte și care au cerut stabilirea unor criterii clare în selectarea exemplarelor de urs vânate în vederea realizării cotei de prevenție stabilite de Ministerul Mediului, pentru că au cerut o procedură de intervenție de urgență transparentă și eficientă.
ONG-urile – un element indispensabil al democrației

Se uită că rolul ONG-urilor este esențial în dezvoltarea societății. ONG-urile preiau adesea, în mod voluntar, parte din obligațiile instituțiilor publice, acționând ca un gardian al interesului comun. Personalul lor este alcătuit din specialiști dedicați și pasionați, de multe ori acoperind lipsa de capacitate a instituțiilor publice, pe salarii mai mici decât ale angajaților din sectorul public.

Prin activitatea lor, ONG-urile susțin pluralismul vocal, oferind o platformă pentru exprimarea diverselor opinii și preocupări ale cetățenilor. Ele monitorizează activitatea guvernamentală și cer transparență și responsabilitate din partea autorităților, contribuind, astfel, la întărirea principiilor democratice. În plus, aceste organizații facilitează dialogul între diferitele segmente ale societății și promovează participarea activă a cetățenilor în procesul decizional, esențial pentru o democrație funcțională.

Protecția mediului și responsabilitatea socială

În mod particular, ONG-urile de mediu joacă un rol crucial în protecția mediului, prin monitorizarea aplicării convențiilor internaționale și a regulamentelor/directivelor europene (inclusiv a Directivei Habitate, prin care s-a instituit protecția speciei Ursus arctos), prin permanenta preocupare pentru protejarea naturii și prin constante eforturi de educare a publicului cu privire la importanța conservării naturii. Dar, trebuie să subliniem că, în ultimii ani, legislația de protecția mediului, cea silvică și cea legată de vânătoare au suferit modificări subtile, ce au limitat capacitatea ONG-urilor de a activa și concret în teren, reducând, în multe contexte, poziția noastră la cea de spectator. Aceste modificări au fost făcute tocmai pentru a limita capacitatea noastră de a interveni constructiv, în sensul reducerii abuzurilor și a corupției. ONG-urile atrag atenția asupra problemelor de mediu, militează pentru politici sustenabile și colaborează cu autoritățile pentru implementarea soluțiilor eficiente. Deși sunt adesea criticate și acuzate pe nedrept, aceste organizații își continuă misiunea cu perseverență, conștiente de impactul pe termen lung al eforturilor lor. Credem că, într-o democrație, a avea o opinie împotriva unor grupuri de interese, care nu promovează interesul public nu poate fi considerată o vină.

Concluzie

Considerăm că, în loc să fie considerate vinovate pentru evenimente tragice, al căror caracter este, mai degrabă fortuit sau, în orice caz, a căror incidență nu depinde de ele, ONG-urile ar trebui, mai degrabă, să fie recunoscute pentru munca lor esențială în societate. Prin protejarea mediului, susținerea drepturilor omului și promovarea unei societăți deschise și democratice, ONG-urile contribuie semnificativ la binele comun. Este vital ca aceste organizații să fie sprijinite, iar rolul lor în construirea unui viitor mai bun pentru toți să fie bine înțeles.

Acest comunicat pune în lumină importanța și rolul ONG-urilor, subliniind contribuția lor la pluralismul vocal și democrație, în contextul unui eveniment tragic și al acuzațiilor nedrepte care li s-au adus.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.