FOTO: ”Natura sub lupă” – traseu tematic în Parcul Sticlăriei

0

Vizitatorii Parcului Sticlăriei se pot bucura de un traseu tematic care încurajează explorarea speciilor de plante și animale din parc. Traseul a fost amenajat de Asociația Parcul Natural Văcărești, cuprinde panouri cu informații despre păsările, reptilele, amfibienii sau insectele care, puțin câte puțin, au recolonizat Parcul
Sticlăriei și încurajează vizitarea altor arii naturale urbane.

Astfel de trasee tematice pot fi întâlnite în mod frecvent în parcurile naturale sau naționale din toată lumea, însă pentru un parc urban din România reprezintă o metodă inedită de punere în valoare a locului.

Pe de altă parte, Parcul Sticlăriei se pretează la amenajări minimale și, totodată, inedite, pentru că locul are o poveste cel puțin neobișnuită. Inițial, a fost exploatare de nisip, apoi parc urban și, mai apoi, groapă de gunoi ilegală. În 2021, redeschiderea Parcului Sticlăriei a însemnat, în primul rând, strângerea câtorva zeci de tone
de deșeuri și, apoi, intervenții peisagistice minimale.

Parcul Sticlăriei și Parcul Natural Văcărești au destule lucruri în comun, atât din punct de vedere istoric, cât și al peisajului. Așa a apărut ideea amenajării unui traseu tematic dedicat biodiversității prin proiectul „Natura sub lupă”.

Proiectul este finanțat de Primăria Sectorului 2 cu 69.156 de lei și este implementat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română. Pe lângă amplasarea unor panouri informative, proiectul cuprinde mai multe tururi ghidate și ateliere educative dedicate elevilor, sesiuni de inițiere în observarea și recunoașterea păsărilor dedicate voluntarilor și desene murale.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.