Ministerul Mediului și AFM încurajează energia solară prin programul Casa Verde Fotovoltaice, oferind finanțare nerambursabilă de 20.000 RON pentru gospodăriile românești 

0

Ministerul Mediului și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) continuă înscrierile pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, o inițiativă guvernamentală care încurajează utilizarea energiei solare în gospodăriile românești. Acest program oferă o finanțare nerambursabilă în valoare de 20.000 RON pentru persoanele fizice care locuiesc la casă și îndeplinesc criteriile de eligibilitate ale programului.

Programul Casa Verde Fotovoltaice este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Mediului și de către AFM. Termenul de înscriere pentru sesiunea din 2023 a început în data de 19 mai și și se va încheia pe 26 iunie, iar înscrierile se fac conform calendarului stabilit de AFM și a fondurilor disponibile. Pentru a se beneficia de finanțarea nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerințele și criteriile de eligibilitate prevăzute în ghidul de finanțare. Pentru a verifica eligibilitatea în cadrul acestui program, toți cei interesați pot completa formularul disponibil aici.

Programul Casa Verde Fotovoltaice are drept scop principal creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor de carbon și oferirea oportunității oamenilor de a deveni prosumatori, adică de a produce și consuma propria energie electrică. Prin intermediul acestui program, Guvernul României își propune să stimuleze tranziția către surse de energie curate și sustenabile, contribuind la protejarea mediului, dar și la dezvoltarea durabilă a țării”, a declarat Andrei Muscalu, fondator SunMarket.

Pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari, au fost stabilite datele de înscriere pentru fiecare regiune în parte. Astfel, termenele anunțate până în prezent sunt:

 • București – Ilfov: 19 mai, 22 mai, 23 mai;

 • Județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu: 24 mai, 25 mai, 26 mai;

 • Județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui: 29 mai, 30 mai, 31 mai;

 • Județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare și Maramureș: 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie;

 • Județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea și Tulcea: 9 iunie, 12 iunie, 13 iunie;

 • Județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman: 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie;

 • Județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea: 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie;

 • Județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș: 22 iunie, 23 iunie, 26 iunie;

 • Pentru unitățile de cult: 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie.

Pentru înscrierea în programul Casa Verde Fotovoltaice, solicitantul trebuie să pregătească un dosar de înscriere care să conțină următoarele documente:

 • Cererea de finanțare (anexa nr. 2 la ghidul de finanțare);

 • Actul de identitate al solicitantului;

 • Extras de carte funciară, din care să rezulte adresa de implementare menționată în cererea de finanțare. În cazul în care adresa nu este specificată în extrasul de carte funciară, se va prezenta un document emis de unitatea administrativ-teritorială care să confirme că imobilul este aferent adresei menționate în cererea de finanțare. În cazul unităților cu mai mult de două spații locative, este nevoie și de extrasul de carte funciară colectiv;

 • Certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanțelor Publice. Acest document trebuie să fie în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de participare;

 • Certificatul de atestare fiscală privind impozitele, taxele locale și alte venituri ale bugetului local. Acesta trebuie emis pe numele solicitantului, de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială își are domiciliul și să fie în termen de valabilitate la data depunerii dosarului de participare.

În doar câteva minute de la deschiderea programului în regiunea București-Ilfov, aproximativ 5.000 de persoane fizice s-au înscris, demonstrând interesul și entuziasmul publicului față de această inițiativă.

În România, utilizarea panourilor fotovoltaice a câștigat o creștere semnificativă în ultimii ani deoarece țara noastră beneficiază de un climat favorabil și de o expunere ridicată la soare, ceea ce face energia solară una dintre sursele regenerabile de energie cu un potențial ridicat. De asemenea, utilizarea panourilor fotovoltaice aduce numeroase beneficii oamenilor și, implicit, proprietăților, printre acestea se numără:

 • Reducerea costurilor cu energia electrică: panourile fotovoltaice permit proprietarilor de case să genereze propria lor energie electrică, ceea ce reduce dependența de rețeaua electrică și duce la scăderea facturilor sau chiar la eliminarea lor completă;

 • Protecția mediului: energia solară este o sursă curată și sustenabilă, care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la combaterea schimbărilor climatice;

 • Independența energetică: instalarea panourilor fotovoltaice oferă proprietarilor mai multă autonomie energetică, reducându-și dependența de rețeaua electrică națională și asigurându-le un sistem de energie durabil și fiabil;

 • Creșterea valorii proprietății: proprietățile echipate cu panouri fotovoltaice pot avea o valoare mai mare pe piața imobiliară, deoarece potențialii cumpărători sunt atrași de beneficiile economice și ecologice asociate utilizării energiei solare;

 • Durabilitate și fiabilitate: panourile fotovoltaice au o durată de viață lungă și necesită puțină întreținere, oferind proprietarilor un sistem de energie sustenabil și fiabil pe termen lung.

Prin promovarea utilizării energiei solare și facilitarea accesului la finanțare pentru instalarea panourilor fotovoltaice, programul Casa Verde Fotovoltaice contribuie la crearea unui viitor mai sustenabil și mai ecologic în România.

Despre SunMarket

Sunmarket oferă soluții avansate de energie solară regenerabilă, facilitând astfel tranziția către un viitor sustenabil și prosper atât pentru oameni, cât și pentru mediul înconjurător. Compania se dedică misiunii de a oferi soluții inovatoare, eficiente și ecologice pentru nevoile energetice ale clienților săi.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.