Media ca ajutor pentru refugiați, un proiect implementat de CJI, cu sprijinul UNESCO

0

Patru televiziuni din România au devenit parte a proiectului „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, o inițiativă a UNESCO, finanțată de Guvernul Japoniei, implementată în România de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Intermedia Suceava, RTT Brașov, PlusTV Maramureș și Euronews România sunt televiziunile care vor învăța cum să relateze mai bine despre criza generată de războiul din Ucraina și vor continua să-și îmbunătățească practicile jurnalistice. Astfel vor oferi telespectatorilor informații care să ajute publicul român și ucrainean să navigheze mai bine printr-un peisaj media în care dezinformarea și narațiunile false au devenit un alt câmp de război. 

Proiectul este dezvoltat în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR și vizează îmbunătățirea informării refugiaților ucraineni și a populației gazdă, prin crearea de conținut jurnalistic în limba română și limba ucraineană. Lansarea proiectului a prilejuit un dialog între toți actorii importanți în gestionarea crizei, Guvernul României, instituții internaționale, organizații non-guvernamentale și jurnaliști. 

Tawfik Jelassi, directorul general adjunct pentru Comunicare și Informare al UNESCO, a menționat că acest proiect reprezintă o abordare inovatoare pentru problemele refugiaților din Ucraina aflați în țările vecine. „Criza umanitară din Ucraina, care este una dintre cele mai grave de după Al Doilea Război Mondial, necesită un răspuns prompt din partea Națiunilor Unite și a organizațiilor sale partenere, care susțin refugiații din Ucraina, inclusiv prin intermediul acestui proiect. Accesul la informație, precum și libertatea de exprimare reprezintă pentru noi toți drepturi fundamentale ale omului. Pentru milioane de refugiați, aceste drepturi sunt foarte importante în actualele circumstanțe. Un studiu realizat de Consiliul Norvegian pentru Refugiați a constatat că refugiații se confruntă cu diverse provocări legate de accesul la informație. Această situație este amplificată și de barierele de comunicare. Prin urmare, această inițiativă vine să ajute partenerii media să creeze conținut relevant pentru refugiații din Ucraina stabiliți în Slovacia, România și Republica Moldova”, a spus Tawfik Jelassi.

Tatsuo Kitagawa, adjunctul șefului misiunii diplomatice, Ambasada Japoniei în România, a adăugat că proiectul este vital, deoarece mass-media poate influența opinia publică și poate amplifica vocile celor afectați de conflicte, atrăgând atenția asupra provocărilor cu care se confruntă aceștia. A subliniat, de asemenea, că în perioade de criză, accesul la informații exacte și la diverse mijloace de informare în masă este esențial.

Cristina Lupu, director executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), a spus că acest proiect „vine cu o parte foarte importantă, conținutul; pe lângă conținut pentru comunitate, pentru informarea noastră, conținut în limba ucraineană pentru ca oamenii care se află în România să poată avea acces la informații importante pentru ei și la informații care să le facă viața mai ușoară. Dacă tot vorbim de integrare și vorbim de faptul că încercăm să sprijinim oamenii care se află în România, accesul la informație e o parte importantă din integrare”. 

Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-media”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.

Despre Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 28 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 4.500 de profesori și 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.