Lecții învățate la finalul proiectului „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-mediei” 

0

„Avem mare nevoie de astfel de proiecte”, a spus jurnalista Mona Dîrțu ieri, la evenimentul ce a marcat încheierea proiectului „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-mediei”. Realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), cu sprijinul UNESCO, acesta s-a desfășurat pe o perioadă de șapte luni.

„Proiectul a fost o oportunitate de formare pentru jurnaliști, care au învățat constant cum pot face materiale mai bune, atât pentru publicul românesc, cât și pentru cel ucrainean. A fost o bucurie să lucrăm împreună, pentru un jurnalism de calitate”, a spus Bianca Oanea, manager de proiect, Centrul pentru Jurnalism Independent.

Pe toată durata proiectului, jurnaliștii de la Intermedia (Suceava, Botoșani, Neamț), RTT Brașov, PlusTV Maramureș și Euronews România au fost implicați într-un program de mentorat cu experți media de la CJI, cu experiență în producție TV în România, dar și în Ucraina. Sesiunile de mentorat s-au axat pe modul în care jurnaliștii pot dezvolta subiectele referitoare la refugiați ucraineni pentru a oferi o imagine cât mai amplă asupra lor. Redacțiile au participat la trei traininguri, în cadrul cărora au lucrat cu jurnaliști și specialiști locali, dar și internaționali. Au discutat despre cum pot relata în mod etic despre refugiați și conflictele în care aceștia sunt implicați, dar și despre cum pot face jurnalism constructiv. 

„Am învățat să abordăm și din punct de vedere emoțional, altfel, subiectele cu ei (n.e. – refugiații), având în vedere că ei trec prin niște traume. Am învățat de la mentorii noștri să fim mai responsabili în subiectele pe care le tratăm și am acumulat un bagaj foarte mare de cunoștințe pe care, poate, pe plan local nu am fi avut de la cine să le învățăm”, a spus Mica Șvab, redactor-șef al televiziunii RTT Maramureș.

Ultimul eveniment din cadrul proiectului a fost deschis și jurnaliștilor care nu au fost implicați în proiect, pentru a putea facilita o dezbatere cât mai amplă despre cum relatăm atât pentru, cât și despre refugiați. Pe lângă jurnaliștii implicați în proiect, au fost prezenți și jurnaliști de la Libertatea, PressOne, dar și de la redacțiile din țară, precum Special Arad, Adevărul Pitești. Aceștia au discutat cu Ulrik Haagerup, fost director de știri la Danish Broadcasting Corporation și fondator al Constructive Institute, despre jurnalismul constructiv și cum să faciliteze dezbateri în comunitățile pentru care relatează, prezentând soluții și exemple de bune practici. 

Ulrik Haagerup a început prezentarea pentru jurnaliști vorbindu-le despre rolul important pe care aceștia îl au și cât de necesar este să realizeze materiale care privesc spre viitor: „dacă presa uită că jurnalismul este mult mai mult decât un produs care trebuie vândut, democrația se erodează”. A continuat apoi cu posibile soluții pentru problemele pe care media le prezintă.

În încheierea evenimentului, jurnalista Mona Dîrțu a moderat o discuție despre nevoile pe care le are presa pentru a putea relata mai bine despre refugiați și despre ce pot face jurnaliștii mai bine de acum înainte în acest sens.

„Ce cred este că noi, ca români, avem o experiență în plus față de cetățenii occidentali, experiența de imigrant. Și cred că asta ne poate ajuta să ne punem în locul cetățenilor ucraineni. […] Deci dacă ar fi să-mi doresc ceva ar fi, cum spunea Ulrik, jurnalism constructiv – nuanțe, soluții, voci diverse, astfel încât să avem o imagine corectă. Noi nu dăm soluții, dar publicul român are dreptul la o imagine cât mai completă și mai nuanțată a comunităților de ucraineni. Și să vorbim mai mult despre «comunitățile» de ucraineni și mai puțin despre «problema» refugiaților”, ne-a spus Mona Dîrțu.

Proiectul „Sprijin pentru refugiații din Ucraina prin intermediul mass-mediei”, realizat de CJI și finanțat de Guvernul Japoniei, este o inițiativă a UNESCO dezvoltată în cadrul Planului regional de răspuns la situația refugiaților din Ucraina, coordonat de UNHCR.

Despre Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Centrul pentru Jurnalism Independent este o organizație non-guvernamentală activă de peste 29 de ani în protejarea democrației și a celor care cred în valorile sale. CJI activează în slujba libertății de exprimare și a educației. Peste 15.000 de profesioniști media, 4.500 de profesori și 100.000 de elevi au trecut pragul CJI de-a lungul timpului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.