În perioada premergătoare Zilei Internaționale a Femeii și a diferitelor alegeri din 2024, devine cu atât mai relevant nu doar să evidențiem importanța unei mai bune reprezentări a femeilor în politică, ci să și discutăm despre cum să ne adresăm mai eficient electoratului feminin.
Astfel, ONG-ul Centrul FILIA a realizat un studiu reprezentativ la nivel național despre care sunt subiectele de interes în politică ale femeilor din România. Acest studiu facilitează o mai bună înțelegere a temelor relevante pentru electoratul feminin, cum ar fi prioritățile pentru bugetul de stat, reprezentarea politică, sănătatea și educația. Studiul a fost prezentat astăzi în cadrul evenimentului „Grijă pentru Democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”, organizat la Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților, Ambasada Republicii Federale Germania, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Suediei și Ambasada Canadei, împreună cu sprijinul mai multor alte ambasade.
Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a subliniat în discursul său din cadrul evenimentului:
„Femeile puternice fac și societatea puternică – un mesaj foarte simplu! Societățile în care fetele sunt capacitate, iar femeile sunt reprezentate în mod egal, sunt mai de succes – din punct de vedere politic, economic sau cultural. Dar nu vorbim doar despre succes în toate aceste domenii. Societățile în care există egalitate de gen sunt, evident, și mai plăcute și mai locuibile. Egalitate nu înseamnă că bărbații ar fi mai buni decât femeile sau femeile mai bune decât bărbații. Înseamnă că toți suntem mai buni împreună. Ar fi absurd să excludem jumătate din societate de la a conduce în mod egal sau de la modelarea viitorului. Doar prin incluziune putem valorifica întregul potențial al societății noastre.