Grijă pentru Democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024

0

În perioada premergătoare Zilei Internaționale a Femeii și a diferitelor alegeri din 2024, devine cu atât mai relevant nu doar să evidențiem importanța unei mai bune reprezentări a femeilor în politică, ci să și discutăm despre cum să ne adresăm mai eficient electoratului feminin.

Astfel, ONG-ul Centrul FILIA a realizat un studiu reprezentativ la nivel național despre care sunt subiectele de interes în politică ale femeilor din România. Acest studiu facilitează o mai bună înțelegere a temelor relevante pentru electoratul feminin, cum ar fi prioritățile pentru bugetul de stat, reprezentarea politică, sănătatea și educația. Studiul a fost prezentat astăzi în cadrul evenimentului „Grijă pentru Democrație: Reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024”, organizat la Parlamentul României de către Centrul FILIA, Comisia pentru Tineret și Sport a Camerei Deputaților, Ambasada Republicii Federale Germania, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Suediei și Ambasada Canadei, împreună cu sprijinul mai multor alte ambasade.

Ambasadorul Dr. Peer Gebauer a subliniat în discursul său din cadrul evenimentului:

„Femeile puternice fac și societatea puternică – un mesaj foarte simplu! Societățile în care fetele sunt capacitate, iar femeile sunt reprezentate în mod egal, sunt mai de succes – din punct de vedere politic, economic sau cultural. Dar nu vorbim doar despre succes în toate aceste domenii. Societățile în care există egalitate de gen sunt, evident, și mai plăcute și mai locuibile. Egalitate nu înseamnă că bărbații ar fi mai buni decât femeile sau femeile mai bune decât bărbații. Înseamnă că toți suntem mai buni împreună. Ar fi absurd să excludem jumătate din societate de la a conduce în mod egal sau de la modelarea viitorului. Doar prin incluziune putem valorifica întregul potențial al societății noastre.

Chiar dacă s-au înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii, mai rămân multe de făcut: femeile sunt încă subreprezentate în funcții politice de conducere. Femeile și fetele riscă în continuare să ajungă victime ale violenței, traficului sau ale exploatării. Iar femeile încă nu primesc remunerație egală pentru aceeași muncă pe care o depun și bărbații.

În acest context, evenimentul de astăzi are o importanță deosebită și transmite un mesaj puternic. Faptul că liderii principalelor partide politice din România participă la evenimentul de astăzi arată că nevoia și potențialul promovării egalității de gen sunt larg recunoscute. Aș dori să mulțumesc președintelui Senatului, prim-ministrului și liderilor partidelor USR, UDMR și REPER pentru angajamentul lor.

Tema principală de astăzi, reprezentarea intereselor politice ale femeilor în alegerile din 2024, evidențiază faptul că, în mare măsură, rezultatele alegerilor viitoare vor depinde și de voturile femeilor. Este de mare interes pentru noi toți să aflăm mai multe despre ceea ce preocupă electoratul feminin. Și, desigur, acesta este doar un prim pas. Este foarte important și ca, după alegeri, să avem mai multe femei la masa deciziilor, fie în parlament, fie în guvern.”

Copyright:@Adel Al-Haddad

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.