Primul Ghid practic de referire a cazurilor de trafic de minori pentru specialiștii români.
Documentul va ajuta la o mai bună identificare și sprijinire a copiilor victime ale traficului de persoane
București, 30.10.2024 – Cum poți recunoaște un copil victimă a traficului de ființe umane? Cum vorbești și cum interacționezi cu un copil victimă traficului de ființe umane? Cine poate sesiza și care sunt pașii care trebuie urmați atunci când apare suspiciunea că un copil este victima traficului de persoane? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările foarte concrete cărora le răspunde Ghidul practic de identificare și referire a cazurilor de trafic de minori, elaborat de Asociația eLiberare în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), cu sprijinul UNICEF România, și lansat astăzi, 30 octombrie 2024, într-o conferință de presă.
„În România, jumătate din victimele traficului de persoane sunt copii. Asta arată că traficanții s-au specializat și și-au adaptat metodele pentru a exploata pe cei mai inocenți dintre noi. Din aceste motive și răspunsul nostru trebuie să fie unul specializat și adaptat nevoilor copiilor, iar acest instrument este rezultatul unui efort colectiv care facilitează identificarea timpurie a victimelor și asigurarea de servicii de asistență adecvată nevoilor lor. În acest fel ne vom asigura că nici un copil nu va rămâne invizibil în fața poliției, a serviciilor sociale sau a sistemului de justiție și totodată vom asigura aplicarea coerentă a Mecanismului Național de Identificare și Referire (MNIR), a declarat presei Ioana Bauer, Președintă a Asociației eLiberare.
„Lansăm un instrument practic pentru a sprijini specialiștii în identificarea și asistența copiilor afectați de traficul de persoane. Realizată din perspectiva copiilor, această resursă oferă profesioniștilor ghidare pentru a recunoaște semnele de trafic, a oferi servicii prietenoase copiilor afectați și a lua măsurile necesare pentru a îi proteja. Cooperarea intersectorială și asigurarea unor legi, proceduri și servicii sigure și prietenoase copiilor sunt necesare pentru a crea un mediu care să prevină traficul de copii”, a arătat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.