Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Eurodeputatii adopta programul-cadru pentru cercetare Orizont Europa

0

Buget total de 95,5 miliarde EUR, inclusiv 5,4 miliarde EUR din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU)

Accent puternic pe sănătate, digitalizare, sprijin pentru IMM-uri inovatoare

Programul se aplică cu titlu provizoriu de la 1 ianuarie 2021

Sursa: aici.

Programul pentru cercetare și inovare (2021-2027) va ajuta sistemele de sănătate ale UE să se pregătească pentru viitoarele pandemii și industria sa să decarbonizeze și să inoveze.

Programul de cercetare asigură finanțarea pe termen scurt și lung a cercetării și inovării legate de provocările globale, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, digitalizarea și pandemia de coronavirus.

Orizont Europa include cel mai mare buget de până acum pentru cercetare și digitalizare. El va susține și IMM-urile inovatoare, infrastructura europeană de cercetare și include o sumă suplimentară de 1 miliard EUR, asigurată de Parlament, pentru cercetarea sprijinită prin Consiliul European pentru Cercetare.

Programul a fost deja pus în aplicare cu titlu provizoriu de Comisia Europeană de la 1 ianuarie 2021. Eurodeputații au aprobat marți textul acordului cu Consiliul privind programul Orizont Europa cu 677 de voturi pentru, 5 împotrivă și 17 abțineri și programul specific de punere în aplicare a acestuia cu 661 de voturi pentru, 5 împotrivă și 33 abțineri.

Citat

„Orizont Europa va pregăti Uniunea Europeană pentru viitor prin sprijinirea sistemelor de sănătate, a decarbonizării industriei și a inovării. Programul va sprijini, de asemenea, cercetătorii europeni. O investiție ambițioasă în cercetare și inovare va ajuta Uniunea să abordeze cu succes viitoarele provocări”, spus Dan Nica (S&D, România), raportorul pentru Regulamentul de instituire a programului-cadru Orizont Europa.

„Am reușit să convenim asupra unui buget ambițios și echilibrat, care susține puternic atât cercetarea fundamentală, cât și cercetarea tematică. Avem, pentru prima dată, și un buget dedicat sectorului cultural și sectorului de creație din Europa. Orizont Europa va fi o parte esențială a redresării Europei”, a spus Christian Ehler (PPE, Germania), raportor pentru programul specific de punere în aplicare a programului-cadru Orizont Europa. „Prin acest program, Uniunea Europeană și-a luat, de asemenea, angajamentul din punct de vedere juridic să apere libertatea academică pe întregul continent”, a adăugat el.

Context

Programul Orizont Europa va avea un buget total de 95,5 miliarde EUR, cu 5,4 miliarde EUR din planul de redresare al Uniunii (Next Generation EU), și include o majorare suplimentară de 4 miliarde EUR din cadrul financiar multianual al UE (CFM).

Programul Orizont Europa are trei piloni:

• Pilonul privind Excelența științifică va susține proiectele de cercetare de frontieră dezvoltate și conduse chiar de cercetători prin intermediul Consiliului European pentru Cercetare (CEC). Prin acest pilon vor fi finanțate bursele și schimburile de experiență pentru cercetători prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se vor face investiții în infrastructura de cercetare.

• Pilonul privind Provocările globale și competitivitatea industrială europeană va sprijini în mod direct cercetarea legată de schimbările de la nivelul societății, precum și de capacitățile tehnologice și industriale. Cu ajutorul acestui pilon se vor stabili aspectele pe care se vor concentra misiunile de cercetare de la nivelul întregii Uniuni Europene. Pilonul include și activități desfășurate de Centrul Comun de Cercetare (JRC). Obiectivul centrului este a de susține factorii decizionali de la nivelul Uniunii și de la nivel național și de a le pune la dispoziție date științifice independente și asistență tehnică.

• Pilonul privind Europa inovatoare vine să transforme Europa într-un lider în domeniul inovării creatoare de piețe. Un alt obiectiv al acestui pilon este de a consolida și mai mult Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT) și de a stimula, astfel, integrarea companiilor din acest sector, a cercetării, a învățământului superior și a antreprenoriatului.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.