Copiii refugiați din Ucraina și familiile lor beneficiază acum de un nou spațiu dedicat la Punctul de trecere a frontierei de la Siret

0

Siret,  7 august 2024 – Un spațiu dedicat copiilor și familiilor care trec granița în România pentru a refugia din calea războiului din Ucraina a fost inaugurat la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) de la Siret din județul Suceava printr-o colaborare a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, Fondul Națiunilor Unite pentru copii – UNICEF în România și Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR).

Conceput pentru a oferi un loc sigur și primitor pentru copiii și familiile silite să-și părăsească locuințele din cauza conflictului, spațiul este echipat cu facilități adecvate și resurse necesare pentru a oferi asistență de bază, acoperind nevoile imediate ale mamelor cu copii. 

„Colaborăm cu UNICEF și UNHCR încă de la izbucnirea războiului din Ucraina. Îi sprijinim și le mulțumim partenerilor noștri pentru buna cooperare. Este important să putem oferi un asemenea spațiu, mai ales că vorbim de o categorie de persoane vulnerabile, și anume mame cu copii. Din experiența avută la PTF Siret, este esențial să fim pregătiți și să putem să oferim un sprijin real acestor copii care trec prin momente atât de grele”, a declarat comisarul șef de poliție Nemeș Pavel, adjunctul ITPF Sighetu Marmației.

La rândul ei, reprezentanta UNICEF România, Anna Riatti, a subliniat importanța acestui proiect: „În fața provocărilor enorme ale crizei generate de războiul din Ucraina, este esențial să oferim copiilor refugiați, precum și familiilor acestora, asistență imediată și un mediu sigur și stabil, de îndată ce trec granițele către România. Încă de la începutul conflictului, în urmă cu doi ani și jumătate, UNICEF a lucrat alături de partenerii săi pentru oferirea de servicii esențiale copiilor și familiilor refugiate. Le mulțumim autorităților și colaboratorilor pentru colaborare”.

Pablo Zapata, reprezentantul UNHCR, a subliniat necesitatea colaborării continue cu autoritățile naționale și locale, precum și cu partenerii: „Este esențial să menținem sprijinul nostru comun și ca autoritățile, ONG-urile și actorii internaționali să rămână activi, deoarece refugiații din Ucraina continuă să treacă granița în România. Aproximativ 70% dintre refugiații din România sunt femei și copii. Serviciile noastre ar trebui să fie gândite pentru a răspunde nevoilor copiilor și familiilor din Ucraina.”

Inițiativa se înscrie într-o serie de eforturi comune și colaborare dintre autorități și agențiile Organizației Națiunilor Unite de a răspunde eficient nevoilor refugiaților. Autoritățile și partenerii implicați vor continua să monitorizeze și să îmbunătățească facilitățile și serviciile oferite, asigurându-se că toți cei care trec prin această perioadă dificilă primesc sprijinul necesar.

Despre ITPF Sighetu Marmației

Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației este responsabil pentru securizarea granițelor de nord ale României și pentru gestionarea traficului de frontieră, asigurând protecția și siguranța cetățenilor și a teritoriului național.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok, X și WhatsApp.

Despre UNHCR România

UNHCR, Agenția ONU pentru Refugiați, este o organizație globală dedicată salvării de vieți, protejării drepturilor și construirii unui viitor mai bun pentru persoanele forțate să își părăsească locuințele din cauza conflictelor și a persecuțiilor. Conducem acțiunile internaționale pentru a proteja refugiații, comunitățile strămutate forțat și apatrizii. Viziunea noastră este o lume în care fiecare persoană forțată să se refugieze își poate construi un viitor mai bun. UNHCR colaborează cu autoritățile și partenerii pentru a promova protecția juridică și fizică a refugiaților.

Ne regăsești online pe site-ul nostru UNHCR, dar și pe conturile noastre de Facebook și Twitter/X.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.