Copiii cu dizabilități au nevoie de servicii de calitate și prietenoase acolo unde locuiesc

0

București, 27 mai 2027. Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat și Reprezentanța UNICEF în România au organizat luni o masă rotundă pe tema serviciilor și soluțiilor prietenoase pentru copiii cu dizabilități și familiile lor. Evenimentul a reunit reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai autorităților centrale și locale, ai organizațiilor neguvernamentale, precum și asociații de părinți și copii.

„Copiii cu dizabilități trebuie să se poată juca și învăța împreună cu ceilalți copii și să aibă acces la servicii integrate de calitate în comunitățile lor. De aceea, este nevoie de un parteneriat puternic între Parlament, Guvern, autorități locale, scoli, organizații internaționale și neguvernamentale, astfel încât exemplele de bună practică să poată fi extinse la nivel național. Mă bucur că, alături de colegii mei din Parlament, am propus soluții care vin în sprijinul copiilor cu dizabilități și al părinților acestora”, a declarat Remus Negoi, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi din Senat.

În cadrul evenimentului, UNICEF a împărtășit din exemplele de bună practică dezvoltate și testate în ultimii ani în România, în domeniul serviciilor comunitare integrate. În perioada 2021 – 2024, UNICEF a implementat inițiativa „România pentru fiecare copil. Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili din România” în județele Bacău și Brașov. 

Peste 7.800 de copii părinți au beneficiat în această perioadă de serviciile celor cinci centre comunitare integrate înființate în municipiile Brașov, Bacău, Moinești și în comunele Colonești și Corbasca. Pentru numeroși copii vulnerabili și familiile lor, centrele comunitare integrate înseamnă singura posibilitate de a beneficia de servicii gratuite de calitate sociale, medicale, educaționale, de psihologie, kinetoterapie, logopedie.  Centrele comunitare deservesc nu doar localitățile în care sunt înființate, ci și comunitățile din jur.

„Soluțiile testate de UNICEF și partenerii săi în cadrul inițiativei România pentru fiecare copil reprezintă un model care poate fi replicat cu succes în numeroase comunități din România. Copiii cu dizabilități au dreptul la servicii de calitate și au nevoie de aceste servicii în zonele în care locuiesc. UNICEF susține autoritățile locale cu asistență tehnică pentru ca acestea să implementeze soluții durabile și eficiente în beneficiul copiilor vulnerabili și ne bucurăm că 200 de astfel de centre vor fi create prin PNRR”, a declarat Eduard Petrescu, specialist programe în cadrul UNICEF.

Prin inițiativa „România pentru fiecare copil” s-a întărit și capacitatea personalului școlar în promovarea educației incluzive de calitate. 110 de cadre didactice au fost formate ca educatori parentali și 240 de cadre didactice și-au dezvoltat competențele în educație digitală, educație incluzivă și de abilități socio-emoționale. UNICEF a lansat și un set de instrumente pentru educație incluzivă, conceput în mod explicit în sprijinul cadrelor didactice pentru crearea unor condiții mai incluzive în clase, care să răspundă nevoilor copiilor cu cerințe educaționale speciale (CES) și/ sau cu dizabilități.

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook, Instagram, TikTok și X.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.