CONCURS INTERNAȚIONAL pentru selectarea celei mai bune soluții pentru regenerarea urbană a fostei Platformei industriale Rulmentul

0

COMUNICAT DE PRESĂ PRIVIND LANSAREA CONCURSULUI INTERNAȚIONAL DE SOLUȚII  RULMENTUL, BRAȘOV

BUCUREŞTI, IUNIE 2024

Ordinul Arhitecților din România (OAR) cu sprijinul Filialei Teritoriale Brașov, Covasna, Harghita a OAR, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Brașov, anunță oficial lansarea Concursului Internațional de Soluții „RULMENTUL, BRAȘOV”.

Scopul acestui concurs este selecționarea celei mai bune soluții pentru regenerarea urbană a fostei Platformei industriale Rulmentul, în vederea atribuirii contractului de proiectare. Regenerarea urbană reprezintă un proces de amploare și de durată care necesită o abordare integrată, pluridisciplinară și desfășurată etapizat.

Fosta Platformă industrială Rulmentul este una dintre cele mai importante rezerve imobiliare ale orașului, cu o suprafață comparabilă cu cea a Cetății vechi a Brașovului – aproximativ 52 de hectare. Prin transformările succesive la care a fost supus de-a lungul secolului al XX-lea, amplasamentul constituie un martor direct al momentelor semnificative care marchează trecutul industrial al orașului, devenind prin aceasta un reper identitar, afectiv și istoric pentru generațiile care au cunoscut platforma industrială în timpul activității. Totuși, amplasamentul nu este cu adevărat prezent în cotidianul cetățenilor Brașovului de astăzi, dată fiind încetarea completă a activității de producție încă din anul 2007. De atunci, în lipsa unor acțiuni concrete de regenerare, platforma se găsește într-un proces accelerat de degradare, care conduce la pierderi semnificative, dintre care unele ireversibile.

Primăria Municipiului Brașov a inițiat procesul de transformare a fostei platforme industriale Rulmentul în anul 2020 prin contractarea mai multor studii de fundamentare cu scopul de a evalua potențialul de recuperare și conversie a fondului construit și neconstruit existent. Concursul de față reprezintă continuarea firească a acestui demers și propune mai multe obiective care abordează complexitatea situației existente la trei scări complementare. Prin realizarea acestor obiective vor fi declanșate concomitent mai multe direcții de transformare a Platformei.

În consecință, Autoritatea Contractantă urmărește prin acest concurs regenerarea urbană a Platformei Industriale Rulmentul Brașov, prin (1) stabilirea unei viziuni de dezvoltare urbană pe termen mediu și lung, pentru regenerarea Platformei industriale Rulmentul, (2) amenajarea unui spațiu verde / public cu o suprafață de aproximativ 11 hectare, cuprinzând amenajări ale suprafețelor neconstruite, dar și amenajări ale construcțiilor existente în perimetrul indicat, obiectiv ce va fi proiectat pentru a deveni nucleul principal al întregului ansamblu, putând conecta viitoare funcțiuni așezate perimetral și (3) reabilitarea unor construcții cu certă valoare patrimonială (Ansamblul Hangar 6) și transformarea acestora într-un centru cultural.

Autoritatea Contractantă este Primăria Municipiului Brașov, proprietar și administrator al terenurilor aflate în zona de intervenție a concursului și care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică. Concursul este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă, conform art. 105 lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. 104 alin. (7) din aceeași lege, contractul de servicii de proiectare să fie atribuit concurentului câștigător al concursului, în urma unei proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

JURIUL CONCURSULUI

Membri titulari

Membri supleanți

arh. peis. Iris Dupper

arh. peis. Dominika Tihanyi

arh. Oana Țiganea

urb. Marcello Modica

arh. Christoph Jantos

arh. Dragoș Oprea – Reprezentant AC

arh. urb. Rudolf Gräf

arh. Ilinca Păun Constantinescu

urb. Raluca Baco – Reprezentant AC

PREMIILE ACORDATE

PREMIU

Contravaloare

Premiul I

valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 2.274.000 EUR fără TVA. (11.324.520,00 RON* fără TVA)

Premiul II

42.016 EUR fără TVA (209.000,00 RON* fără TVA)

Premiul III

25.142 EUR fără TVA (125.210,09 RON* fără TVA)

Mențiune

8.403 EUR fără TVA (41.848,74 RON* fără TVA)

Mențiune

8.403 EUR fără TVA (41.848,74 RON* fără TVA)

Mențiune

8.403 EUR fără TVA (41.848,74 RON* fără TVA)

*1 eur = 4,98 RON

CALENDARUL CONCURSULUI

Activitate

Perioadă propusă

Lansarea oficială a concursului

Data lansării oficiale în SEAP

Înscrieri vizită sit

4 iulie (joi)

Vizită sit

6 iulie (sâmbătă)

Data limită primire întrebări

Runda 1

8 iulie H 12:00 (luni)

Data limită răspuns întrebări

Runda 1

17 iulie (miercuri)

Data limită primire întrebări

Runda 2

16 septembrie (luni)

Data limită răspuns întrebări

Runda 2

25 septembrie (miercuri)

Data limită Predare proiecte

4 octombrie H 16:00 (vineri)

Analiză formală proiecte

(verificare comisie tehnică)

7 – 10 octombrie (luni – joi)

Jurizare proiecte

11 – 14 octombrie (vineri – luni)

Anunț oficial câștigător și publicarea rezultatelor (conferință de presă cu juriul)

15 octombrie (marți)

Publicarea galeriei de proiecte pe site-ul oficial al concursului

16 – 18 octombrie (miercuri – vineri)

Data limită depunere contestații

10 zile de la publicarea rezultatelor în SEAP

Mai multe detalii pot fi găsite pe pagina oficială a concursului:

RO: https://oar.archi/concursuri/oar/rulmentul-brasov/

EN: https://oar.archi/en/concursuri/oar/rulmentul-brasov/

De asemenea, vă invităm să urmăriți anunțurile și știrile privind concursul, pe următoarele pagini oficiale de Facebook:

Ordinul Arhitecților din România – https://www.facebook.com/OARNational/

OAR Concursuri – https://www.facebook.com/oar.concursuri/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.