Casa Verde Fotovoltaice 2023: Aplicație funcțională și interes foarte mare din partea beneficiarilor. Buget de 1,75 miliarde euro pentru 87.000 de proiecte

0

București, iunie 2023. Înscrierile pentru obținerea de subvenții pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pe acoperișurile locuințelor prin programul Casa Verde Fotovoltaice 2023 s-au încheiat pentru patru regiuni de dezvoltare – București-Ilfov, Centru, Nord-Est și Nord-Vest. Aplicația funcționează foarte bine, iar epuizarea fondurilor pentru fiecare regiune în câteva minute confirmă interesul crescut al beneficiarilor pentru aceste sisteme, care reduc semnificativ facturile de energie electrică.

E-Acumulatori.ro s-a înscris din nou în program, experiența sa de 4 ani în implementarea de proiecte finanțate prin Casa Verde Fotovoltaice fiind decisivă în condițiile actuale, în care desfășurarea programului se va face diferit față de anii anteriori.

„Observăm un interes mare pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice în toată țara. Aplicația a funcționat foarte bine și ne bucurăm că beneficiarii sunt interesați să-și reducă facturile de energie prin aceste proiecte. Fondurile s-au terminat repede și rămâne să vedem câți beneficiari din cei înscriși pot merge mai departe. Sperăm ca toate aceste fonduri alocate să fie introduse în economie cât mai curând posibil, analiza dosarelor să fie cursivă și să avem un nou program de finanțare și în anul următor”, a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.

În continuare, urmează să se deschidă aplicația pentru depunerea de proiecte și din celelalte patru regiuni – Sud-Est, Sud Muntenia, Sud-Vest și Vest – și apoi și pentru lăcașele de cult.

„Așteptăm finalizarea etapei de depunere a proiectelor, apoi, răspunsul AFM pentru ca instalatorii să înceapă să analizeze dosarele beneficiarilor care s-au înscris și să începem cât mai curând instalările. Noi preconizăm că am putea începe să montăm sistemele de panouri fotovoltaice din luna septembrie”, a precizat Dan Tudose.

În 2023, Casa Verde Fotovoltaice beneficiază de un buget de 1,75 miliarde lei, sumă ce poate asigura finanțare pentru 87.000 de gospodării. Finanțarea acordată pentru persoane fizice rămâne la nivelul programului anterior, respectiv la 20.000 de lei, pentru un sistem fotovoltaic de 3 kWp, solicitantul având obligația să plătească o contribuție proprie în valoare de 2.000 de lei.

„Subvenția de 20.000 de lei acoperă 90% din costul unui sistem fotovoltaic de 3 kWp, care înseamnă aproximativ 8 panouri și care acoperă necesarul unei locuințe în proporție de 80%. Acest sistem reprezintă un minim necesar și, la nevoie, pot fi instalate panouri suplimentare și, în funcție de cerințe sau consum, chiar și baterii pentru stocarea energiei. În general, investiția într-un sistem fotovoltaic se amortizează în aproximativ 5 ani. Prin subvenția acordată prin Casa Verde Fotovoltaice, perioada de amortizare se reduce la mai puțin de un an de zile. Contribuția proprie a beneficiarului, de 2.000 de lei, reprezintă practic suma facturilor pe aproximativ un an”, a explicat Dan Tudose.

Managerul E-Acumulatori.ro subliniază că este foarte important să nu rămână fonduri nefolosite, având în vedere faptul că după epuizarea fondurilor alocate regiunilor, aplicația s-a blocat și nu au mai putut fi depuse proiecte.

„Pe cei care nu au reușit să se înscrie în program îi îndemnăm să se adreseze AFM pentru ca și celelalte fonduri care nu vor fi alocate din diverse motive să poată fi realocate acolo unde este cerere. În programele anterioare, în unele regiuni care nu au avut subvenții deschise sau interes mai mare, bugetul a fost alocat pe o perioadă îndelungată de timp. Este foarte important ca toți cei interesați să aibă o șansă să acceseze finanțări pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. Față de anii anteriori, astăzi interesul este mult mai mare, lumea a înțeles că factura de energie înseamnă un cost care poate fi acoperit cu un sistem fotovoltaic și este direcția spre care trebuie să mergem cu programe de subvenționare multianuale”, a adăugat Dan Tudose.

Interesul consumatorilor pentru dobândirea statutului de prosumator a crescut foarte mult în ultimii ani. Conform datelor ANRE, dacă în 2019 în România erau numai 300 de prosumatori, numărul acestora a crescut de 130 de ori până la finalul anului 2022, când erau înregistrați 40.171 prosumatori. Pentru 2023, ANRE a prognozat peste 100.000 de noi prosumatori, numărul acestora putând ajunge, până la sfârșitul acestui an, la circa 150.000.

Deși interesul pentru instalarea de panouri fotovoltaice a crescut semnificativ, România se află, încă, pe ultimele locuri în UE în ceea ce privește capacitatea instalată. Potrivit celor mai recente date publicate de International Energy Agency (IEA), sistemele fotovoltaice instalate generau aproximativ 4,4% din consumul total de energie al României, la finalul anului 2022, mult sub media UE de 8,7%.

E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 și dezvoltat puternic din anul 2009. În prezent, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independenței energetice, atât pentru consumatori individuali, cât și pentru cei industriali. Compania este lider în ceea ce privește gama de soluții disponibile online, comercializând echipamente de la branduri renumite printre care – Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc.

Pentru mai multe informații despre activitatea E-acumulatori, accesați www.e-acumulatori.ro sau canalele de social media ale platformei: https://www.facebook.com/acumulatori

https://www.linkedin.com/in/dantudose/?originalSubdomain=ro

https://vimeo.com/acumulatori

https://powertome.ro/

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.