Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Baia Mare- grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practici

0

Casa lui Vasile Flora este singura din comunitatea Pirita care a ramas in picioare dupa ce in luna septembrie buldozerele primariei din Baia Mare au demolat toate constructiile din zona. Cocioaba lui Flora n-a ramas in picioare din intamplare. Barbatul a fost singurul care a știut sa-și apere drepturile. Inainte ca buldozerele sa apuce sa-i darame casa, omul a sunat la un activist in drepturile omului, salvandu-și astfel locuinta. Saptamana aceasta, Vasile Flora a zburat pentru prima oara in viata lui. El a venit la București, impreuna cu Florentina Jigovene și Rodica Marcovici din Craica, la conferinta Baia Mare – grupuri vulnerabile, de la discriminare la bune practici, ca sa caute ajutor si sa spuna adevarul.

Organizata de Fundatia Soros Romania, conferinta a avut ca subiect relocarea familiilor din Craica și Pirita din Baia Mare. Intalnirea a urmarit readucerea in prim plan a subiectului comunitatilor relocate in fabrica de cupru CUPROM in vara acestui an, care, desi departe de a fi incheiat, a disparut treptat de pe agenda publica.

”Locuirea este o consecinta a unor realitati sociale. Locuirea corecta tine de consolidare comunitara”, a declarat arhitectul Lorin Niculae, director de departamentla Fundatia Soros, prezent la conferinta. Consolidarea comunitatilor defavorizate din Baia Mare prin constructie de locuinte, servicii sociale, medicale, educationale, culturale, trebuie sa fie dublata de reconstruirea increderii oamenilor in schimbare, caci, dupa cum afirma activitul rom Nicolae Gheorghe, “fara incredere, nu se pot construi case.”

Vorbitorii, Oana Sandu, jurnalistla Decato Revista, fotograful Mugur Varzariu, Nicoleta Bitu, directorla Romano ButiQ, Marian Mandache, directorla Romani Criss, Lorin Niculae, Ana Dora Matei si Alecsandru Vasiliu dela Fundatia SorosRomania, Gabriela Pop de la “Asociatia Impreuna pentru Ei” si Delia Nita dela Centrulde Resurse Juridice, au impartasit experientele pe care le-au avut in aceste comunitati și au analizat efectele pe termen lung ale relocarii.

Evenimentul a constituit o oportunitate de schimb de experienta intre expertii din mediul ONG care s-au implicat in stoparea actiunilor primariei sau care au derulat activitati pentru sprijinirea  familiilor afectate de relocari. Aceasta a fost prima intalnire care i-a adus fata in fata pe un teren neutru de dezbatere pe reprezentatilor ONG-urilor, pe trei dintre reprezentantii comunitatii si pe Bogdan Gavra, Director al Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare.

Conferinta a generat recomandari de transformare a tuturor interventiilor de pana acum intr-un efort colectiv privind protectia comunitatilor cu grad mare de risc. Realizarea unei coalitii a ONG-urilor pentru Baia Mare va fi primul pas catre un plan de actiune comun.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.