Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Salvați Dunărea și Delta a hrănit păsările din Delta Dunării

0

Reprezentanții Asociației Salvați Dunărea și Delta împreună cu agenții ecologi ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, au hrănit păsările afectate de iarna grea din zonele Sărături Murighiol, Gridul Lupilor și Somova-Parcheș. Acțiunea a fost organizată pentru a veni în ajutorul lebedelor, lișițelor, pescărușilor și gârlițelor din Delta Dunării care, din cauza înghețului și a zăpezilor abundente, suferă de lipsa hranei. Au fost împrăștiate 300 kg de pâine furaj, puse la dispoziție prin amabilitatea Dobrogea Grup.

 

Păsările ce rămân peste iarnă în Deltă, cele care în mod normal se hrănesc cu vegetație acvatică și nevertebratele de pe fundul apei, au suferit în această perioadă de foame. Printre altele, este vorba de lebăda de iarnă (Cygnus cygnus) și lebăda de vară (Cygnus olor) care în mod obișnuit se hrănesc cu vegetație acvatică. Gheața de pe lacuri le-a ținut la distanță de sursele de hrană.

Situația a fost semnalată de agenții ecologi din cadrul ARBDD, care au solicitat sprijinul asociațiilor de protecție a mediului, persoanelor fizice și societăților comerciale în vederea unor acțiuni de hrănire a faunei din rezervație. În spiritul misiunii de protejarea biodiversității din Delta Dunării, Salvați Delta a reușit să mobilizeze Dobrogea Grup care a pus la dispoziție 300 kg de pâine furaj. Astfel, voluntarii SDD și agenții ecologi au creat o echipă de criză care s-a deplasat în Delta Dunării și au împrăștiat mâncarea pentru zburătoare.

 

“După ce conducerea Rezervației și Garda de Mediu Tulcea au raportat moartea a sute de păsări de foame și frig în zona Vadu, făcând un apel umanitar către societate, am încercat să punem în acțiune o colaborare între instituțiile Statului (ARBDD), societatea civilă (Salvați Dunărea și Delta) și sectorul privat responsabil (Dobrogea Grup). Și am reușit! În ciuda nepăsării și a lipsei cronice de finanțare… Acțiunea a durat trei zile și a hrănit câteva mii de păsări, oferind un exemplu de colaborare, la care îi invităm și pe alții.” spune Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

“Am apreciat cu acest prilej disponibilitatea persoanelor sau organizațiilor de a se implica în acest fel de acțiuni și rămânem încrezători că numărul acestora va crește în viitor ca și diversitatea acțiunilor în care se vor implica.” spune Grigore Baboianu, Guvernatorul RBDD.

 

 

Despre Asociația Salvați Dunărea și Delta

Asociația Salvați Dunărea și Delta (ASDD) este o organizaţie neguvernamentală de protecția mediului, care s-a impus în cei peste șapte ani de activitate prin acțiuni susținute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete că poate oferi soluții pentru marile provocări cu care se confruntă Delta Dunării. De asemenea, asociaţia are o activitate susținută și în domenii conexe protecției mediului, având în portofoliu proiecte care vizează dezvoltarea durabilă, dezvoltare comunitară locală, managementul deșeurilor, economie socială și dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare și conștientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.