Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ARAD: Inițiativa „Salvați parcul Eminescu”

3

Sursa: www.facebook.com/parc.eminescu

Ce este Salvați Parcul Eminescu?

Este o acțiune civică inițiată de mai multe ONG-uri din Arad (Alternativa Civică, Asociația Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Asociația Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația „Miloș Cristea). În zilele următoare așteptăm să ni se alăture și alte organizații civice, sindicatele, asociații sportive și, cetățeni ai Aradului.

10420259_822307951162107_3546246549514578175_n

Pentru ce luptăm?

În data de 16 decembrie 2014 Primăria Arad a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate care urmează să realizeze transformarea Parcului Eminescu (cel mai important și central parc al Aradului) într-o parcare publică. Data licitației este 8 ianuarie 2015.

Scopul nostru este de a opri acest demers și de a salva parcul.

Desființarea parcului Eminescu este o decizie extrem de gravă pe care o contestăm cu tărie. Iată argumentele noastre:

1. Acesta este parcul central al Aradului, cel mai important parc cu o istorie care se confundă cu cea a orașului.

2. În ultimii ani în Arad spațiile verzi și oazele de petrecere a timpului liber s-au diminuat dramatic, poluarea este în creștere iar copiii noștri au nevoie de spați verzi. Suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este mult sub media minimă europeană la Arad.

3. Parcul Eminescu are o valoare dendrologică inestimabilă. Acolo arădenii au încă copaci seculari care au fost plantați pe vremea Imperiului austro-ungar, au privit înfăptuirea României Mari și sunt martorii istoriei orașului nostru.

4. Nu există nici un acord care să permită desființarea parcului. Parcul Eminescu este înscris în Cartea Albă fiind clasificat ca și parc și nu îi poate fi schimbată destinația printr-un studiu de fezabilitate.

5. Crucea Martirilor din parc este monument de arhitectură. Nu există nici un fel de aviz de la Direcția de Cultură Culte și Patromoniu care să permită strămutarea acesteia.

6. Amenajarea unei parcări publice ar atrage ca un magnet și mai mult trafic în zonă, lucru confirmat de inginerii de trafic și urbaniști.

7. Nu există nici un plan de urbanism aprobat în condițiile legii care să permită această investiție. De altfel documentele licitației, tema de proiectare nu sunt însoțite de Certificatul de Urbanism — document fundamental prevăzut de Legea 50 din 1991 (legea urbanismului). În atari condiții proiectanul care își va adjudeca licitația se află în condiții de ilegalitate, el neavând precizat contextul legal care permitre această transformare a parcului.

10448255_823271151065787_5824798899178277075_n

Cum acționăm?

■  Înaintăm o petiție Primăriei Municipiului Arad prin care respingem categoric acest proiect. Versiunea on-line a petiției poate fi semnată la http://www.petitieonline.com/salvati-parcul-eminescu

■ Organizăm proteste, acțiuni și evenimente. Vom anunța din timp calendarul acțiunilor.

■  Acționăm pe cale juridică. Studiem posibilitatea atacării în contencios administrativ a actelor care au legătură cu această cauză.

Nu vom ceda acestui abuz împotriva Aradului. Suntem hotărâți să acționăm până în momentul în care administrația va renunța definitiv la această idee aberantă.

10888486_822299941162908_9115878953430971906_n

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

3 comentarii

  1. avatar

    Dar nu se poate ca primaria sa faca asa ceva. Este o crima la adresa oamenilor, sa dezafectezi un parc pentru a construi o parcare, este impotriva tuturor principiilor de dezvoltare sanatoasa a unei comunitati.

  2. avatar

    Cum sa renuntam la un parc pt o parcare????? E revoltator……Nu se poate trebuie sa facem ceva pt a impiedica acest proiect criminal!!!!

  3. avatar

    Nu se poate sa asistam neputinciosi la o astfel de initiativa din partea primariei parcul Eminescu este un bun al tuturor aradenilor si este un loc de relaxare pe timpul veri .Domnule primar ne dezamagiti profund la urmatoarea

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.