Căutăm oameni, grupuri informale și organizații ale căror demersuri civice și de advocacy să fie incluse în colecția Galei de anul acesta: “Povești de trezit civismul”. Povești pe care apoi să le premiem și să le aplaudăm împreună cu voi la Gală.
Pentru că deși pare că eforturile extraordinare ale oamenilor civici pe care îi căutăm de a mai îngusta prăpastia dintre cetățeni și guvernanți sunt desprinse din basme, cei mai mulți dintre protagoniștii demersurilor civice și de advocacy pe care i-am premiat la Gală în cei 12 ani sunt oameni obișnuiți. Oamenii Galei se “luptă” (mai mult de 3 zile și 3 nopți) cu tot soiul de balauri. Acei balauri cărora le pasă prea puțin de ceea ce-și doresc comunitățile sau de cât de juste sunt deciziile publice pe care le iau.
La Gală se pot înscrie inițiative civice sau campanii de advocacy desfășurate în 2022, care arată schimbările obținute prin influențarea deciziilor publice sau rezultate concrete obținute în urma unor eforturi de etapă realizate pe parcursul campaniei.
Cum te înscrii la Gala Premiilor Participării Publice:
- Citește detaliile din GHIDUL înscrierilor la Gala Premiilor Participării Publice
- Completează până la data de 27 martie FORMULARUL online pentru înscriere
Exemple de demersuri de advocacy:
- solicită adoptarea, modificarea sau abrogarea unui act normativ
- acționează pentru acodarea unei sume din bugetul public pentru rezolvarea unor probleme/proiecte ale comunității
- cer reabilitarea unui parc sau cer dezvoltarea/îmbunătățirea unui serviciu social
Inițiativele și campaniile premiate la Gala din 2022:
Școala Gimnazială Nr. 2 Țețchea (jud. Bihor) – elevii au convins autoritățile locale să amplaseze rastele pentru biciclete în toată comuna.
Institutul ABA Romania, Autism Voice si Help Autism – au determinat introducerea ocupației de analist comportamental în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România).
Hildegard Helene BRANDL și RBL (Romanian Business Leaders)– au convins membrii administrațiilor locale din 17 zone ale României să urmeze recomandările Ghidurilor de arhitectură rurală și să le includă în “Regulamente de urbanism” la nivelul instituțiilor.
GRIVIȚA – Sat European de Tineret – au convins administrația să aloce un spațiu pentru tineri în vederea amenajării.
Asociația Declic – a determinat autoritățile să aprobe proiectul de lege care permite instituțiilor abilitate să-i monitorizeze, prin intermediul brățărilor electronice, pe agresorii cazurilor de violență domestică.
Consiliul Național al Elevilor (CNE) a determinat includerea în metodologia școlară a fișei de feedback în rândul profesorilor și elevilor.
Club Impact Special – au convins administrația locală să aloce fonduri pentru amenajarea unui spațiu recreațional pentru comunitate.
Asociația Politeia – în urma demersurilor Asociației, copiii din Ciorogârla cu risc de a abandona școala primesc o masa caldă la școală.
Asociația Help Autism – a determinat schimbarea legii privind accesul liber și gratuit la serviciile specializate integrate de sănătate, educație și sociale pentru persoanele cu autism.
Asociația Cavalerii Turnului Înclinat – a determinat autoritățile să reabiliteze o clădire abandonată și să o transforme în centru pentru tineret.
Premiu special oferit de CeRe – Asociația Rădăuțiul Civic “Suport pentru refugiații din Ucraina”
Premiu special pentru Tineret, oferit de Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) – Asociația Go Free – Centrul #YesLove
Citiți pe larg poveștile premianților în Ziarul Galei din 2022
Detalii despre ediția de anul acesta a Galei sunt disponibile pe:
www.galacere.ro
FB Gala Premiilor Participării Publice
FB CeRe