ALERTĂ! 44 de hectare de pădure din Gorj, defrișate pentru extinderea carierei de lignit Roșia

0

Pe 23 noiembrie, Guvernul României a adoptat o Hotărâre de Guvern (HG) care prevede distrugerea a aproape 44 de hectare de pădure pentru extinderea carierei de lignit Roșia, din Gorj. Aceasta este a doua astfel de HG din 2023, aducând suprafața de pădure defrișată la un total de 150 de hectare, numai anul acesta.

Proiectul de HG aprobat în ședința de guvern de ieri fusese publicat în august pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Organizațiile de mediu Bankwatch România, WWF – Fondul Mondial pentru Natură și Greenpeace au reacționat atunci, atrăgând atenția asupra pericolului pe care aceste inițiative îl au în vederea nerespectării angajamentelor de decarbonizare asumate de România la nivel european. [1]

Peste 150 de hectare de pădure din județul Gorj, a cărui populație este afectată deja de zeci de ani [2] de exploatările de lignit, cu rol ecosistemic major în sechestrarea CO2, dar și în refacerea solului și reglarea circuitului apei etc., au fost trecute pe lista neagră a Guvernului, pentru a fi distruse, doar în 2023.

Prin aceste HG-uri adoptate de Guvernul României în 2023 pare că acesta nu dorește să respecte nici calendarul de decarbonizare, nici obiectivul de neutralitate climatică asumat la nivelul Uniunii Europene. Cerem Guvernului să respecte fără echivoc angajamentele luate la nivel european pentru atingerea obiectivelor de climă și energie, propriile legi, precum și dreptul cetățenilor la sănătate, locuri de muncă decente și un viitor curat, afirmă Teofil Lata, coordonatorul campaniei de Cărbune și termoficare la Bankwatch România.

Acțiunea Guvernului României este contrară obiectivelor esențiale ale Pactului Verde European [3] cu privire la sporirea protecției pădurilor sănătoase și readucerea pădurilor degradate la o stare favorabilă. De asemenea, prin adoptarea acestei HG România se îndepărtează și mai tare de media europeană a suprafețelor împădurite unde, în 2020, conform Eurostat [4], media europeană era de 38,6%, iar România se clasa mult sub această medie, cu 29,3%.

Astăzi, când schimbările climatice se manifestă într-un ritm din ce în ce mai alert, pădurile devin tot mai mici, mai fragmentate, se creează dezechilibre ecologice, aspecte ce împiedică adaptabilitatea pădurilor la schimbările climatice. Implicit, este afectat negativ și modul în care noi, oamenii, și comunitățile noastre, dependente de ecosisteme naturale sănătoase, ne adaptăm la aceste schimbări. De aceea, în prezent, este crucială stoparea acestor fragmentări și refacerea conectivității și funcționalității ecologice a pădurilor. Din nefericire, în loc să vedem astfel de eforturi susținute în mod strategic la nivel politic, decizional,  luăm act de adoptarea acestei noi hotărâri de guvern, o hotărâre extrem de controversată și lipsită de viziune care nu poate decât să submineze eforturile României de atenuare și adaptare la schimbările climatice, declară Diana Cosmoiu, Manager Climă și Energie la WWF – Fondul Mondial pentru Natură.

Aceste defrișări, printre numeroasele efecte negative, contribuie și la fenomenul de deșertificare specific zonei de sud a României, iar în județul Gorj se regăsesc cele mai degradate terenuri din Oltenia. [5]

Cerem guvernanților să respecte obligațiile asumate la nivel național și european și să răspundă proactiv provocărilor climatice cărora cu toții va trebui să le facem față în viitorul apropiat.

[1] https://bankwatch.ro/in-loc-de-decarbonizare-poluare-defrisari-si-masuri-populiste-bankwatch/

[2] https://bankwatch.ro/pericolul-desertificarii-cum-afecteaza-industria-carbunelui-calitatea-solului-si-apei-in-oltenia/

[3] https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/green-deal/

[4] https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Forests,_forestry_and_logging

[5] https://bankwatch.ro/wp-content/uploads/2022/02/Raport_Perticolul-desertificarii.pdf

Despre WWF (World Wide Fund for Nature)

Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura.

www.wwf.ro

Despre Bankwatch România

Bankwatch România este o asociație înființată în iulie 2012, al cărei scop este de a preveni impactul negativ de mediu și social al proiectelor publice și private și de a promova alternative durabile și participarea publicului la luarea deciziilor.

www.bankwatch.ro

Despre Greenpeace România

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea.

www.greenpeace.org/romania

Despre autor

avatar

Înfiinţată în anul 1961, WWF (World Wide Fund for Nature) este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări. Misiunea WWF la nivel global este să oprească degradarea mediului înconjurător şi să construiască un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugă stimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor. Mai multe detalii la: www.wwf.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.